Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Golf R 400Volkswagen Golf R 400Volkswagen Golf R 400
Volkswagen Golf R 400

Volkswagen Golf R 400 – superkärrans framtid hänger på växellådan

Monstret Golf R 400 som Volkswagen visade upp förra månaden är nära grönt ljus för produktion. Men det hänger på en ”liten” detalj – växellådan. En låda som tål allt vrid måste till.

På bilsalongen i Peking fanns en bil som stod ut lite mer än de flesta andra. Volkswagen Golf R 400 var ett 400-hästarskoncept som till och med fick den värsta VW-antagonist att smälta, åtminstone en aning.

Bara ett par dagar efter salongsdebuten kom, till mångas glädje, uppgifter om att Golf R 400 ska byggas. Uppgifterna baserades på ett uttalande gjort av Volkswagens forsknings- och utvecklingschef Heinz-Jakob Neusser.

Nu kommer nya uppgifter från det brittiska öriket som säger att det finns flera krafter inom Volkswagen som vill se Golf R 400 gå i produktion. För att nå dit måste bilens ekonomiska kalkyl gå ihop samt ett litet dilemma måste lösas. Volkswagen måste hitta en växellåda som klarar bilens vridmoment på 450 newtonmeter. Den sexväxlade DSG-dubbelkopplingslåda som finns i vanliga Golf R klarar inte av mer än 380 newtonmeter, vilket är precis vad Golf R levererar.

Lösningen stavas förmodligen den nya tioväxlade DSG-låda som Volkswagen har under utveckling. Den ska klara vridmoment upp till 500 newtonmeter och skulle man andra ord sitta som en smäck i Golf R 400 om den blir verklighet.

Konceptbilen Volkswagen Golf R 400 har samma tvåliters turbomotor som finns i Golf GTI och vanliga Golf R. Dock är effekten uppskruvad till 400 hästkrafter, hundra fler än i Golf R och 170-180 fler än i Golf GTI. 0-100 går på 3,9 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 280 km/h.