Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Golf R CabrioletVolkswagen Golf R CabrioletVolkswagen Golf R Cabriolet
Volkswagen Golf R Cabriolet

Volkswagen Golf R Cabriolet officiell – i smyg

Så var den då äntligen här – Volkswagen Golf R Cabriolet som vi har sett otal antal spionbilder på. Tygsufflett, 270 hästkrafter, 0-100 km/h på sex sekunder och en front som sväljer allt som kommer i dess väg.

När det pratas om Golf kretsar allt kring nya generationen, Mk7, sedan den hade världspremiär i höstas och numera även finns till försäljning. Men gamla generationen är inte död för det. Inte alls då den starkaste versionen – Golf R – nu kommer som cabriolet.

 Det var till bilutställningen i Wörthersee sommaren 2011 som Volkswagen kom med en Golf R Cabriolet Concept. Om det bara vara för show eller på allvar, det visste vi inte då. Så i våras dök det upp patentskisser som visade bilar och därefter började en svart Golf R Cabriolet dyka upp lite varstans och vår bilspionfotograf passade på att knäppa några kort.

 Nu kan vi så smått säga att bilen är officiellt presenterad. Volkswagen har inte skickat ut någon pressrelease eller pressbilder, men däremot har man lite i smyg släppt en knappt två minuter lång film på YouTube som visar upp färdiga Golf R Cabriolet som kör ikapp med ett flygplan över ett berg.

 Det kan vara svårt att hinna med att se bilen i de snabba klippen, så vi har plockat ut de bästa bilderna från filmen och presenterar dem i bildgalleriet nedan.

 Eftersom inget officiellt material har skickats ut kan vi inte gå på officiella siffror när det gäller specifikationerna. Men vi kan med nästan hundra procents säkerhet säga att det sitter en turbofyra på 2,0 liter och 270 hästkrafter under huven. Med andra ord samma maskin som finns i Golf R med tak som presenterades för drygt tre år sedan. Med DSG-låda lär 0-100 km/h passeras på sex kunder, en siffra som Volkswagen uppgav för konceptbilen för ett och ett halvt år sedan. Det innebär i så fall att cabrioleten är halvsekunden långsammare än coupén, något som inte är helt osannolikt då cabrioleten lär väga en hel del mer i och med förstärkningar i kaross och chassi.

 Volkswagen Golf R har 4Motion, med andra ord fyrhjulsdrift, precis som vanliga Golf R. En annan R-modell, Scirocco R, har bara framhjulsdrift men också fem hästkrafter färre.

 När Volkswagen Golf R Cabriolet finns till försäljning och vad den kommer att kosta vet vi först när tyskarna väljer att berätta det.

 Du som är besviken på att Volkswagen fortsätter att satsa på generation sex av Golf, misströsta inte! Volkswagen är mitt i utvecklingen av Golf R Mk7, alltså nya generationen. Vi har redan visat spionbilder på den och premiär blir det sannolikt inte innan Frankfurtsalongen i september 2013. Troligtvis blir det ännu senare.

Volkswagen Golf R Cabriolet på film

https://youtu.be/xlETO4Z45E4?width=565&height=347