Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagen Golf R fyller 20 år – specialutgåva erbjuds

Volkswagen Golf R har funnits i 20 år i år och det firar Volkswagen med att erbjuda en specialutgåva av modellen under en begränsad tid. Det man får är bland annat 13 fler hästkrafter än i vanliga Golf R.

För 20 år sedan lanserades Golf R och det var också startskottet på R-beteckningens framfart. Golf R32, som var den första R-modellen att äntra marknaden, hade en 3,2-liters VR6-motor på 241 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Det var på den tiden den mest kraftfulla Golf som Volkswagen byggt. Den sålde tre gånger så mycket som tillverkaren förutspådde. Sedan dess har R-beteckningen attraherat kunder världen över.

R-utbudet består i dag av Golf R, Golf Sportscombi R, T-Roc R, Touareg R (laddhybrid), Tiguan R, Arteon R och Arteon Shooting Brake R. Hittills har fler än 260 000 R-bilar sålts. Därför firar nu Volkswagen R 20 år med jubileumsmodellen Golf R ”20 Years”.

Foto: Volkswagen AG

Golf R är redan den mest kraftfulla av alla R-modeller, men specialutgåvan får ytterligare prestanda i form av 13 extra hästkrafter. Och det är just kraften som framhävs när motorn startas. Föraren kan nämligen välja en så kallad ”emotion start” för att aktivera en första varvtalsökning upp till 2 500 varv/min. Avgasturbon är även ”förladdad”, vilket innebär möjligheten till snabbare effektutveckling för acceleration.

Det är förstås inte bara prestandan som piffats till, exempelvis har interiören prytts med kolfiberdetaljer på instrumentpanel och dörrsidor. Utvändigt erbjuds 19-tums lättmetallfälgarna Estoril. Och lackerna Pure White och Deep Black Pearl får blå dekorer på de svarta fälgarna som standard.

Foto: Volkswagen AG

LÄS OCKSÅ: 5 busbilar i het uppgörelse

Hela bilen har utrustningspaketet ”performance” som standard, vilket är tillval i vanliga R-modellen. Det innebär bland annat två extra kärlägen (Special och Drift), sportstolar i Nappa-läder och blå R-logotyper på lite olika ställen.

Volkswagen menar att prestandafunktionerna kommer göra att den här utgåvan har potential att bli ett samlarobjekt redan som ny. Golf R ”20 Years” går att beställa nu och ett år framåt. Precis som alla Golf-versioner tillverkas specialutgåvan i Wolfsburg i Tyskland och den kommer att erbjudas i Europa och Nordamerika, samt ett antal andra marknader.

I Sverige är det rekommenderade cirkapriset från 579 900 kronor och de första bilarnas beräknas komma hit i slutet av året.