Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG / Verwendung fuer Pressezwecke honor

Volkswagen Golf R med 420 hästkrafter bekräftad – kommer i år

Om du precis har köpt en Golf R med 300 hästkrafter i tron att du har köpt den starkaste och snabbaste Golfen, då har du gått på en mina...

På bilsalongen i Peking förra våren visade Volkswagen upp en het konceptbil – Golf R 400.

Paketerad med EA888-motorn, den på 2,0 liter med turbo som finns i Golf GTI och Golf R, och ett omslag som drar blickarna till sig blev den hos en väldigt stor skara människor genast en favorit på salongen.

1 420 kg, fyrhjulsdrift, DSG-låda, 0-100 km/h på 3,9 sekunder och toppfart på 280 km/h. Golf R 400 är alltså betydligt vassare än Golf R som i snabbaste utförandet gör 0-100 km/h på 4,9 sekunder. Men fördelen med Golf R är att den är högst verklig, Golf R 400 är en konceptbil.

Men så i höstas kom det uppgifter om att Golf R 400 blir verklighet, och det redan i år och då med hela 420 hästkrafter ombord. Uppgifterna var intressanta, men de kom inte från Volkswagen (även om de lite löst snackade om produktion strax efter första visningen i Peking) vilket gjorde att man tog dem med en nypa salt.

Nu kan vi glömma saltet, för till Car Magazine har Volkswagens chef för drivlinor, Heinz-Jakob Neusser, bekräftat att Golf R 400 blir verklighet.

– Golfen är mer sportig än någonsin, eftersom vi snart kommer att ha Golf R 400. Vi kommer att göra bilen. Vi är faktiskt i utvecklingsstadiet just nu, säger han till den brittiska motortidningen.

Konceptbilen Volkswagen Golf R 400 visades upp inför publik på GTI-träffen vid Wörthersee förra sommaren.Konceptbilen Volkswagen Golf R 400 visades upp inför publik på GTI-träffen vid Wörthersee förra sommaren.Konceptbilen Volkswagen Golf R 400 visades upp inför publik på GTI-träffen vid Wörthersee förra sommaren.
Konceptbilen Volkswagen Golf R 400 visades upp inför publik på GTI-träffen vid Wörthersee förra sommaren. Foto: Volkswagen AG / Verwendung fuer Pressezwecke honor

När Golf R 400 kommer i produktion kommer den sannolikt inte att gå under det namnet. Eventuellt blir det Golf R 420 eftersom det blir högre effekt än i konceptbilen. 420 hästkrafter och 450 newtonmeter är mest sannolikt, samma siffror som konceptbilen Audi TT quattro sport visade upp i Genève förra året. Motorn är alltså, som ovan nämnt, en variant på 2,0 TFSI-maskinen (EA888) som sitter i Golf GTI (220-230 hk), Golf R (300 hk) och nya Audi TTS (310 hk).

Konceptversionen Golf R 400 hade en sexväxlad DSG-låda. Om den hänger med till produktion är tveksamt då den i standardutförande klarar max 380 newtonmeter i vridmoment. Kanske det blir Volkswagens nya tioväxlade DSG-låda som står för kraftöverföringen från motorn till Haldex 5-systemet som driver alla fyra hjulen på sedvanligt 4Motion-vis.

Till utseendet kommer Golf R 420 sannolikt att skilja sig från Golf R ganska ordentligt tack vare ett bodykit för mer aerodynamisk fulländning. Vi kan däremot inte se fram emot bredare spårvidd eftersom Golf R 420 ska tillverkas på samma produktionslina som övriga Golf-versioner.

Golf R 420, om den nu får det namnet, kommer att ge bra med prestanda för pengarna. Enligt uppgift ska den i Tyskland kosta under 50 000 euro, alltså under 467 000 kronor (dvs högst 1 112 kr/hk om det blir 420 hk). Vanliga Golf R med 300 hästkrafter och DSG-låda kostar i Tyskland från 383 000 kronor (1 277 kr/hk).

Nästan en halv miljon för en Golf är förvisso mycket pengar, men hur många andra bilar för den pengen gör 0-100 km/h på under fyra sekunder?

Volkswagen planerar förmodligen att visa upp prestandavärstingen på Frankfurtsalongen i september. Försäljningen, som sägs bli obegränsad, sätter enligt uppgift igång i slutet av 2015 eller i början av 2016.