Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Volkswagen Golf R officiell – bilder och fakta

300 hästkrafter, 0–100 km/h på fem sekunder och en förbrukning på som lägst 0,69 liter per mil. Det är huvuddragen gällande nya toppmodellen av Volkswagen Golf – Golf R.

Det dröjde inte länge efter den mörka teaserbilden Volkswagen släppte i går – och som vi visade i förmiddags. Redan nu har Volkswagen släppt fler bilder och alla fakta på den nya toppmodellen i Golf-programmet, Golf R.

Nya Golf R, som är den fjärde i raden av R-märkta Golfar (R och R32), får alltså 300 hästkrafter. Effekten portioneras ut genom ett Haldex 5-system till alla fyra hjulen. Två växellådsalternativ erbjuds, en manuell låda och en dubbelkopplingslåda, DSG. Båda med sex växlar. Med manuell låda avverkas sprinten från stillastående till 100 km/h på 5,1 sekunder. Med DSG tar det i stället bara 4,9 sekunder.

DSG-lådan ger även, på papperet, lägst bränsleförbrukning. I kombination med start/stopp-system drar bilen då 0,69 l/mil. I standardversion drar bilen några centiliter mer per mil – 0,71 l/mil. Koldioxidutsläppen ligger på 165 g/km.

Motorn är i grunden samma maskin som i den mer beskedligare Gofl GTI, det vill säga Volkswagenkoncernens välkända fyrcylindriga TSI-motor. Motorn har dock trimmats med bland annat nya cylinderhuvuden och kolvar till den nya maxeffekten på 300 hästkrafter, som uppnås vid mellan 5 500 och 6 200 varv/min. Max vridmoment, på 380 newtonmeter, nås vid mellan 1 800 och 5 500 varv/min.

Självklart finn även ett gäng elektroniska system tillgängliga. Förutom fyrhjulsdriftssystemet, som kan fungera som låst fördelare mallan fram- och bakaxel, finns även det elektroniska differentialbromssystemet EDS fram och bak. Liknande funktioner finns även i systemen XDS+ (bromsar inre hjulet vid kurvtagning) och ESC Sport (antisladdsystem med två lägen samt möjlighet till hel bortkoppling, vilket är unikt för Golf R i Golf-programmet). DCC är chassiinställning i tre lägen, vilken också är kopplad till en särskild förarprofil som även kan ställas i Race-läge.

Volkswagen är fortfarande snåla med bilder. Nedan ses de få bilder vi har nu, men vi får förstås se bilen på riktigt vid bilsalongen i Frankfurt, som nu bara är några veckor bort.