Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Golf R tappar effekt efter WLTP-anpassning

Prestandavarianten av Golf blir svagare efter att modellen har anpassats till utsläppskraven som mäts enligt den nya WLTP-körcykeln.

När Volkswagen Golf R presenterades 2013 hade den märkets väl använda EA888-tvålitersfyra som i R-utförande gav 300 hästkrafter. Men i samband med Golfs uppdatering fick Golf R i februari 2017 fler hästkrafter. Numera är det 310 hästkrafter ur samma maskin som gäller, men inte länge till.

När är man nämligen tillbaka på 300 hästkrafter. Anledningen till det är den nya testmetoden för att mäta bilars utsläpp; Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure, eller WLTP som man för enkelhetens skull säger.

Foto: Volkswagen AG / Verwendung für Pressezwecke honor

För att få bukt med utsläppen har Volkswagen tvingats montera ett nytt avgassystem på modellen. Detta sänker inte bara utsläppen utan även effektsiffran.

– I samband med nya homologeringar finns anpassningar för avgasrening och effektuttag. Från och med nu kommer alla Golf R-modeller att ha en 300 hk-motor, säger en Volkswagen-talesperson till brittiska Autocar.

De Golf R-köpare som ännu inte fått sina bilar levererade kommer av Volkswagen att informeras om förändringen.

Även Seat Cupra med samma motor, men med 300 hästkrafter, får sänkt effekt – till 290 hästkrafter. Vi misstänker att även Cupra R, som precis som Golf R har 310 hästkrafter, lägger sig på 300 med anledning av WLTP-anpassningen.