Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Golf Sportsvan facelift officiell

I fjol uppdaterades nästan hela Volkswagen Golf-modellprogrammet. Enda modell som stod utanför var Golf Sportsvan. Nu är turen kommen till den mer högbyggda modellversionen som förr i tiden hette Golf Plus.

När Volkswagen Golf Sportsvan (uttalas sports-van, inte sport-svan) lanserades som Golf Plus efterträdare 2014 blev vi imponerade redan vid första provkörningen. Mikael Stjerna gav den epitetet bästa Golf-modellen. Det var för lite drygt tre år sedan och sedan dess har övriga modeller i utbudet av Golfar uppdaterats med ny och smartare teknik, exempelvis infotainmentsystem med senaste typen av funktionalitet och fler och bättre förarassistanssystem, men också med nya motorer. Nu tar dessa nyheter plats även i Sportsvan-varianten av Golf.

Det innebär små förändringar på utsidan så som färre ribbor i grillen, ny stötfångare och nytt spoilerparti samt uppdaterade strålkastare som i de högre utrustningsnivåerna är av LED-typ.

Rumpan har fått ett par nya veck och stötfångarens nedre del har skruvats till genom att få ändrören integrerade. LED-bakljusen har fått ny inre design.

Nya fälgar och en ny karosskulör – tranbärsröd – hör också till de exteriöra nyheterna.

Interiört är det sig likt bortsett från infotainmentsystemet som är av senaste typ, det vill säga en stor glasyta med tryckkänsliga knappar. Med andra ord har de två vridbara knapparna på var sin sida om skärmen försvunnit.

Infotainmentsystemet kan, precis som i övriga Golf-modeller, styras med hjälp av svepande rörelser med händer och fingrar utan fysiskt kontakt med skärmen. Gesture Control kallas tekniken. Media Control-appen ingår också vilken tillåter förare (kanske inte så klokt under körning) och passagerare att styra flera av infotainmentsystemets funktioner med hjälp av en läsplatta eller mobiltelefon.

Förarassistanssystemet har byggts ut och innefattar numera bland annat Front Assist med City Emergency Brake som kan bromsa bilen om fara för kollision uppmäts. Systemet reagerar även på fotgängare. Andra tekniska hjälpmedel som är nya för modellen är exempelvis Trailer Assist, som hjälper föraren att backa med släp, parkeringsassistans för förare som tycker det är lite väl knivigt att komma in i parkeringsfickan på egen hand, samt Traffic Jam Assist som hjälper till att framföra bilen vid kökörning (i upp till 60 km/h).

Tre olika TSI-bensinmotorer, varav två (1,5-litersmotorerna) har teknik för att kunna stänga av hälften av cylindrarna vid låg arbetsbelastning, och två olika TDI-dieselmotorer kommer att finnas till Golf Sportsvan årsmodell 2018. Med andra ord motsvarande dagens motorpalett till modellen.

Volkswagen Golf Sportsvan facelift har världspremiär på bilsalongen i Frankfurt i mitten av september.