110127-vw-race-touareg Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Volkswagen gör gatversion av Dakar-racer

Volkswagen är en av få tillverkare som gör något väsen av sig på den pågående Qatar Motor Show. Förutom den ultrasnåla konceptbilen XL1 visas även en guldkantad Touareg och en version av Dakar-racern Race Touareg 3 som är godkänd för allmän väg.

Just nu (26-29 januari) pågår den första upplagan av Qatar Motor Show i Doha. Nyheterna från Qatars bilsalong är dock få, endast Volkswagen verkar ta salongen på allvar. Detta bevisas inte minst av att konceptbilen XL1 premiärvisas i Qatar. Men XL1 har faktiskt sällskap av två, nästan lika intressanta, konceptbilar.

Bilen som genast fångar vårt intresse heter Race Touareg 3 Qatar och är något så perfekt som en gatanpassad version av Volkswagens Race Touareg som vann årets Dakar-rally i händerna på Nasser Al-Attiyah från, just det, Qatar. Volkswagen har tagit den drygt två meter breda ökenrallybilen och modifierat den lätt för att den ska gå att köra på allmän väg. I stället för 16-tumshjul sitter numera 18-tums guldlackerade BBS-fälgar. Interiören är kraftigt modifierad, endast rullburen finns kvar från racebilen. Volkswagens designer har skapat något som kallas ”Stealth look” som bland annat består av Recaro-stolar och en mittkonsol i aluminium. Mest imponerande är att Race Touareg 3 Qatar kan ta sig från 0-100 km/h på strax under sex sekunder, i terrängen.

Det andra Touareg-konceptet som visas i Qatar är inte lika råbarkat. Touareg Gold Edition är något så enkelt men självklart som en vanlig Touareg med 22-tumsfälgar, takrails och skyddslister i guldutförande. Interiören har piffats till med dekorinlägg av 24-karatsguld som ger en ljus och härlig känsla.

Läs mer

Test och provkörningar