Volkswagen Grand California avtäckt

Volkswagens stora campare är nu avtäckt under världens största mässa för husbilar och husvagnar. Så mycket kostar den och det finns under huven.

I somras släppte Volkswagen skisser på sin kommande campare inspirerad på konceptet XXL från 2017, senare blev den även officiell. Nu har bilen täckts av under världens största mässa för husbilar och husvagnar som pågår i tyska Düsseldorf och vi får veta mer om pris och teknik.

Grand California baseras på modellen Crafter och kommer i två längder 600 och 680 centimeter och har fått namn därefter. Den längre versionen har en ett extra stort sov- och stuvutrymme längst bak och ett förhöjt tak med sängloft för barn finns som tillval.

Vaxa brädan, Grand California står i bilhallen i början av 2019.

Grand California finns med samma förarassisterande system som Crafter, bland annat Hill Assist, krockvarnare, autobroms, filassistans, adaptiv farthållare och backkamera.

Modellen rullar ut från fabriken i polska Września in i bilhallarna i början av nästa år. Priset i Tyskland är nu presenterat och startar på strax under 55 000 euro, cirka 532 000 kronor. Grand California har då en 177-hästras dieselfyra som kraftkälla, kopplad till en åttastegad automatlåda. Fyrhjulsdrift finns som tillval.

Specialversionen"California 30 Years" tillsammans men nya stora California.

I samma veva presenteras en specialversion av "vanliga" California som firar att camparen fyller  30 år (se bild ovan). Paket omfattar kulörer, fälgar och ett popup-tak. 999 exemplar ska byggas och priset i Tyskland är satt till  57,215.20 (!) euro – cirka 608 000 kronor.