Volkswagen-gruppen återkallar 5 000 bilar i Sverige

Problem med dieselmotorn i Volkswagen-koncernens motor 2,0 TDI kan leda till bränsleläckage. I Sverige kan över 5 000 bilar av märkena Volkswagen, Audi och Skoda tillverkade mellan 2009 och 2012 vara drabbade.

En felaktig komponent i insprutningssystemet har gjort att Volkswagen-bilar utrustade med tvålitersdieseln 2,0 TDI kan läcka bränsle. Enligt en talesperson för Volkswagen kan problemet kännas igen på att det luktar diesel, men läckaget ska inte resultera i motorbränder, rapporterar tyska Bild. Problemet gäller svängningsdämpare i insprutningsledarna som behöver bytas ut.

 Enligt Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige kommer 4 700 Volkswagen-förare få ett brev hem i dagarna. I Sverige rör det sig om modellerna Scirocco, Eos, Golf/Jetta/Golf Variant/Golf Plus, Passat CC, Passat och Tiguan. Felet tar en dryg halvtimme att åtgärda.

Samma motor och problem återfinns även i 339 bilar från Skoda. Även Audi lider av felet i 48 stycken Audi A3, tillverkade under 2009 till 2012. Samtliga ägare ska ha informerats och åtgärderna är påbörjade.

 I Tyskland har även bilar från Volkswagens andra bilmärken råkat ut för problemet. I Tyskland gäller det Skoda Octavia/Superb/Yeti och Seat Altea/Leon, men i Sverige har inga rapporter om det aktuella motorfelet kommit in, säger respektive märkes informationsansvariga till teknikensvarld.se. 

 Har du inte fått något brev men ändå känner dig orolig, ta kontakt med din verkstad. Inga andra motorer än just 2,0 TDI verkar i nuläget vara drabbade.