Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Med vår guide fixar du hjulbytet snabbt och smidigt
2 AV 2
Foto: Volkswagen / YouTube

Volkswagen hintar om Golf R 333

Golf tänker inte ge efter för Volkswagens satsning på elbilar utan kommer inom kort att kliva upp på scen i ett extra hett utförande. En teaserfilm på vad som komma skall har släppts.

I fjol firade Volkswagen 20-årsjubileet av Golf R32 – första R-versionen av modellen som namngett ett helt bilsegment (golfklassen/C-segmentet). Man gjorde det genom att lansera en specialversion av dagens Golf R som med 13 extra hästkrafter nådde upp till totalt 333. Modellversionen – Golf R ”20 Years” – lyckades strax efter presentationen slå nytt rekord runt Nürburgring och har sedermera försvunnit ur utbudet då samtliga exemplar som ska tillverkas är tingade.

Gick du miste om ”snabbaste Golfen runt Ringen” ser du ut att inom kort få en ny chans. Volkswagen hintar nämligen i en film på YouTube, som du ser nedan, om en Golf R 333 i begränsad upplaga. Siffran, som står utskriven på bland annat bakdörrarnas nederkanter, kan bara betyda en sak – effekten som plockas ut ur den förmodade EA888-motorn på 2,0 liter. Det är 13 upp jämfört med vanliga Golf R och i så fall samma siffra som i ovan nämnda jubileumsversion. Maxvridet tror vi ligger på 420 newtonmeter och tiden för att nå 100 km/h omkring 4,6 sekunder.

I den korta filmen ser vi att bilen är utrustad med avgassystem från Akrapovič och Estoril-fälgar som täcker hålborrade bromsskivor som i sin tur omges av blå bromsok. Samtliga dessa detaljer känner vi igen från just Golf R ”20 Years”.

Den 31 maj får vi reda på mer då Volkswagen har för avsikt att avtäcka Golf R 333.

Förresten... minns du konceptet Golf R 400 som var nära att förverkligas i form av Golf R 420? Den av många efterlängtade prestandaversionen såg dock aldrig dagens ljus på grund av en utsläppsskandal som i princip formade om en hel bilindustri med Volkswagen i spetsen.

https://youtu.be/I_-o0EGh01U