Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen AmarokVolkswagen AmarokVolkswagen Amarok
Volkswagen Amarok Foto: Jonas Borglund

Volkswagen-ingrepp har godkänts – Amarok först ut att bli fri från fusk

Nu är det fritt fram för Volkswagen att återkalla berörda Amarok-modeller som ska åtgärdas för att bli av med den fuskmjukvara som påverkar utsläppen på ett onaturligt sätt.

Tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) godkände på onsdagen Volkswagens första europeiska åtgärd för att få bukt på de motorer som det har utsläppsfuskats med. Det ingrepp, en mjukvaruuppdatering, som har godkänts gäller modellen Amarok med 2,0 TDI-dieselmotor. Därmed har Volkswagen fått grönt ljus för att återkalla just Amarok, dock inga andra modeller. Cirka en halvtimme är det sagt att mjukvaruuppdateringen ska ta och den genomförs normalt vid nästa servicetillfälle. Bilägaren har även möjlighet att boka tid för kostnadsfri uppdatering om exempelvis nästa servicetillfälle ligger långt fram i tiden.

Mängder med andra modeller (totalt 8,5 miljoner bilar) från Volkswagen, Audi, Skoda och Seat står därefter på tur, men KBA måste godkänna respektive modells åtgärd som i de flesta fall är mjukvarabaserad men i vissa fall även hårdvarubaserad.

Näst på tur tros Passat stå och om det stämmer väntas Passat återkallas för åtgärd i slutet av februari eller i början av mars.

Volkswagen hävdar att uppdateringen av Amarok inte kommer att påverka bilens prestanda eller bränsleekonomi på något sätt.