Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101027-vw-jetta-europa
101027-vw-jetta-europa
101027-vw-jetta-europa
101027-vw-jetta-europa

Volkswagen Jetta redo för Europa

I somras presenterades nya Volkswagen Jetta på Times Square i New York. Sedan dess har Volkswagen jobbat vidare med bilen och nu är den redo för Europa. Fler motoralternativ och en mer avancerad bakaxel ska locka europeiska köpare.

I USA är Jetta den mest framgångsrika europeiska bilmodellen, cirka 110 000 Jettor säljs varje år i USA. På vår sida om Atlanten har Jetta haft det svårare. Sedanmodeller i Jettas storlek har aldrig haft någon större kundkrets i Europa och ofta möts de av fördomen att det bara är pensionärer utan bilintresse som köper dem. Det vill Volkswagen ändra på. Nya Volkswagen Jetta presenteras som den sportigaste och lyxigaste hittills. I somras lanserades USA-versionen av Jetta men nu är det dags för den Europa-anpassade versionen.

Hur mycket kan det skilja? Utseendemässigt är det mycket lite som skiljer. Den enda synliga skillnaden är en smått lyxigare interiör. Mekaniskt är det desto mer som skiljer. Först och främst får alla Europa-Jettor elservo som standard. I USA-utförandet har Jetta en relativt enkelt torsionbakaxel men för att tillgodose de europeiska köparnas krav på väghållning har Euro-Jettan en multilänkbakaxeln liknande den som sitter på Golf. Ytterligare en stor skillnad är att den europeiska marknaden får tillgång till betydligt fler motoralternativ.

Den billigaste Jettan i Europa kommer att utrustas med en 1,2-litersmotor med 105 hästkrafter. Svenska priser är inte klara i dagsläget, de europeiska riktpriserna får duga så länge. Med 1,2-litersmotorn börjar priserna på 20 900 euro. Grundpriset för Jetta med toppmotorn 2,0 TSI DSG börjar på 30 050 euro. Den lilla dieselmotorn på 1,6 liter kan bli en riktigt snål typ. I BlueMotion-utförande ska förbrukningen stanna på 0,42 l/mil.

Den stora frågan är om Europa kommer att låta sig charmas av nya Jetta. Volkswagen menar att den fyller tomrummet mellan Golf och Passat men finns det verkligen något tomrum där och behöver det i så fall fyllas?

Läs mer

Test och provkörningar