Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen kallar 8,5 miljoner bilar till verkstaden

Något fler bilar än vad som först avsågs ska framöver återkallas av Volkswagen, Audi, Skoda och Seat.

Uppemot elva miljoner bilar världen över innehåller den manipulerade mjukvara som Volkswagen använt sig av under flertalet år. Totalt berörs omkring 8,5 miljoner fordon, varav cirka 2,4 miljoner återfinns i Tyskland och ungefär 230 000 i Sverige. Den svenska siffran är alltså något högre än de knappa 225 000 bilar som tidigare annonserades. Alla siffror innefattar bilar inte bara av märket Volkswagen, utan också bilar från Audi, Skoda och Seat.

8,5 miljoner är en högre siffra än de åtta miljoner det tidigare talades om. Anledningen är att Volkswagen även tar in bilar med motorer enligt de äldre Euro 3- och Euro 4-certifieringarna, alltså inte bara Euro 5 som det hittills mest handlat om.

Just nu arbetar Volkswagen för att ta fram en teknisk lösning som ska åtgärda de drabbade bilarna. Lösningen är tänkt att presenteras för tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt innan november månads utgång. Precis som tidigare meddelat är det i januari nästa år som justeringarna för att rätta till fusket kommer att börja implementeras i bilarna. Enligt Volkswagens nya vd Matthias Müller antas åtgärdsprogrammet sysselsätta VW-verkstäder över hela Europa under hela 2016.

Exakt hur den tekniska lösningen ser ut är ännu okänt. Förmodligen blir det olika metoder, en mjukvarubaserad och en hårdvarubaserad, beroende på bilmodell. Hur förändringarna kommer att påverka bilarna är okänt, men det har gjorts undersökningar på området. Volkswagen poängterar att det är bilar endast med EA189-dieselmotorn som berörs, inte bilar med den nyare EA288-motorn.

Under kommande veckor och månader kontaktar Volkswagen berörda bilägare.

På följande länkar kan du ta del av samtliga bilmodeller som är behäftade med den manipulerade mjukvaran och därmed ska in på verkstad för åtgärd. I respektive länk finns även vidarelänkning till märkenas respektive onlinekontroll via registreringsnummer.

Alla drabbade Volkswagen-modeller

Alla drabbade Audi-modeller

Alla drabbade Skoda-modeller

Alla drabbade Seat-modeller

Vill du läsa mer om Volkswagen-skandalen som fått namnet ”dieselgate” (ett av många namn) rekommenderas du denna sida.