Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091209-vw-köper-suzuki
091209-vw-köper-suzuki
091209-vw-köper-suzuki
091209-vw-köper-suzuki

Volkswagen köper 20 procent av Suzuki

Volkswagen kämpar på i sin ambition att bli världens största biltillverkare senast år 2018. Nu står det klart att VW köper 20 procent av aktierna i japanska Suzuki. Tillsammans ska de två utveckla småbilar för utvecklingsmarknaderna.

Volkswagen har tagit på sig de stora spenderarbyxorna den här veckan. Först blev VW:s köp av halva Porsche AG officiellt, en affär som kostar VW drygt 40 miljarder kronor, och på onsdagen offentliggjordes att VW köper en femtedel av aktierna i Suzuki. VW får lägga upp motsvarande 18 miljarder kronor för ett 20-procentigt ägande i japanska Suzuki Motor, som planerar att använda upp till hälften av pengarna för att köpa aktier i VW. Suzukis VW-andel väntas inte bli större än fem procent. Vid en presskonferens förklarade Suzukis 80 år gamla vd Osamu Suzuki att det inte handlar om något samgående företagen emellan och att Suzuki inte kommer att få en tysk vd.

– Jag vill inte att ni missförstår: Suzuki ska inte bli ett tolfte varumärke inom Volkswagen, jag vill inte att andra talar om för mig hur man gör saker.

Syftet med affären är i stället att VW och Suzuki ska göra gemensam sak på småbilsområdet. Suzuki ska få viss tillgång till VW:s teknik, i synnerhet när det gäller snåla dieselmotorer, medan VW ska utnyttja Suzukis starka fotfäste på utvecklingsmarknaderna och stora kunnande när det gäller att bygga billiga och små bilar. I framtidsplanerna finns ett joint-venture som ska utveckla miljövänliga hybrid- och elbilar som ska säljas både under VW- och Suzuki-flagg. VW och Suzuki säger sig framförallt vilja erbjuda bilar för kunder på utvecklingsmarknader som aldrig tidigare har haft någon bil.

– I samarbete med Suzuki kan VW-gruppen ta ett stort steg framåt i kompaktbilssegmentet, särskilt på tillväxtmarknaderna i Asien. Suzuki kan i sin tur ta nytta av våra erfarenheter med effektiva och miljövänliga drivsystem och fordonsteknik, sa VW:s vd Martin Winterkorn.

Volkswagen har satt upp som mål att vara världens största biltillverkare senast år 2018. På vägen mot det målet kan Suzuki ge VW en rejäl knuff. Suzuki är Japans fjärde största biltillverkare och näst största utländska tillverkaren i Kina. Även på den kraftigt växande bilmarknaden i Indien är Suzuki stora genom sitt dotterbolag Maruti Suzuki India Ltd. som tillverkar ungefär hälften av alla bilar som säljs i landet.

Läs mer