100525-vw Italdesign 901

Volkswagen köper 90,1 procent av Italdesign Giugiaro

Så var det då officiellt – Volkswagen köper 90,1 procent av aktierna i Turin-baserade Italdesign Giugiaro.

Under en presskonferens på tisdagen klargjorde Volkswagen och Italdesign Giugiaro att de ska intensifiera sitt samarbete som påbörjades för flera decennier sedan. Detta sker i form av att Volkswagen köper 90,1 procent av aktierna i den italienska firman och därmed blir klar majoritetsägare. I köpet ingår även rättigheterna till varumärket Italdesign Giugiaro samt patenterna. Aktierna förvärvas av Audis italienska dotterbolag Lamborghini Holding S.p.A. Resterande aktieandel, 9,9 procent, kommer att stanna kvar hos ägarfamiljen Giugiaro.

– Med detta aktieinnehav i Italdesign blir vi delaktiga i ett av de mest kända design- och utvecklingsföretag inom bilindustrin, som dessutom är ett av de mest traditonella. Italdesign är flaggskeppet för kreativ italiensk bildesign och har bidragit till att forma bilindustrins ansikte i hela världen. Som skapare av Golf I lade Giorgetto Giugiaro grunden för Volkswagens design under 1970-talet, sa Volkswagens styrelseordförande Martin Winterkorn under presskonferensen i dag.

Italdesign Giugiaro ligger bakom flertalet bilmodeller från VW-koncernen. Några exempel är prototyperna till Volkswagen Passat, Volkswagen Scirocco och Audi 80. På senare tid har de tagit fram prototypen W12 Coupé (bilden ovan) till Volkswagen.

Italdesign Giugiaro kommer att utgöra en viktig del av Volkswagens modelloffensiv den närmaste framtiden där de förser tyskarna med extra kapacitet och kompetens.

Italdesign Giugiaro grundades 1968 i Turin av Giorgetto Giugiaro och Aldo Mantovani. I dag har de över 800 anställda.

Läs mer