Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen köper tillbaka vissa dieselgate-bilar i Tyskland

För första gången har Volkswagen gått med på att köpa tillbaka dieselgate-drabbade bilar utanför den amerikanska marknaden.

I tyska Arnsberg och Bayreuth har regionala domstolar beslutat att Volkswagen-ägare med dieselgate-drabbade bilar ska kompenseras. Volkswagen har valt att inte överklaga domarna och går därför med på att köpa tillbaka bilarna från ägarna. Det är, bortsett från ett enskilt fall i början av året, första gången som Volkswagen köper tillbaka fuskdrabbade bilar utanför den amerikanska marknaden.

Volkswagen tonar ned återköpet och menar att deras beslut i dessa båda fall utgör ett undantag då de aktuella bilarnas värde anses vara lågt. Vidare ska Volkswagen ha meddelat att de förväntar sig att detta undantag inte kommer att ha betydelse för andra pågående ärenden och att de vid behov kommer att använda sin rätt att överklaga obehöriga kundklagomål i framtiden.

Hundratusentals européer gaddar nu ihop sig över landsgränserna för att gemensamt ställa krav på Volkswagen, något vi skrev om för en dryg vecka sedan. Hur Volkswagen kommer att hantera krav eller en eventuell stämning av denna magnitud återstår att se.