Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen måste mekaniskt uppdatera tre miljoner bilar

Det räcker alltså inte med en uppdatering av mjukvaran för att drabbade bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat ska nå godkända utsläppsnivåer. Tre miljoner bilar måste få nya hårdvarukomponenter för att det ska bli godkända.

Den stora Volkswagen-skandalen rullar vidare, bland annat undersöks nyare dieselmotorer efter fusk, och nu nås vi av informationen att det, som många misstänkt en längre tid, inte räcker med att uppdatera mjukvaran i en del av de elva miljoner drabbade bilarna.

Nyhetsbyrån Bloomberg News har fått bekräftat per telefon av en talesperson hos Volkswagen att omkring tre miljoner bilar i Europa (av totalt 8,5 miljoner) måste uppgraderas hårdvarumässigt för att nå ned till godkända kväveoxidsnivåer utan att ta hjälp från fuskprogramvara.

Det är bilmodeller med 1,6-litersvarianten av EA189-motorn som kräver detta större ingrepp. Vad det innebär vet vi inte i dagsläget, men troligtvis handlar det om att komplettera avgasreningen med en selektiv katalytisk reduktion (SCR), det vill säga insprutning av urealösningen AdBlue. Det kräver i så fall eventuella extra tankar (om det inte redan finns monterat) samt ledningar som måste dras nya. Och på bilar som inte redan är förberedda för tekniken måste det ”borras i karossen”. Bredvid tankhålet tillkommer ett extra hål för påfyllning (se bilden ovan).

Övriga bilar, omkring 5,5 miljoner i Europa, klarar sig sannolikt med en uppgradering av enbart mjukvaran. Det innebär att inga mekaniska ingrepp behöver göras i bilarna.

Hur uppgraderingarna kommer att påverka bilarna är fortfarande okänt. Eventuellt kan bilarna efter åtgärd komma att dras med högre förbrukning samt effekt- och prestandaskillnader.

Tillägg: Inga EA288-motorer berörs av fusket

I kväll har Volkswagen gått ut med ett pressmeddelande som säger att inga EA288-motorer har den manipulerade mjukvaran, oavsett om motorn är av Euro 5- eller Euro 6-typ. Nya bilar som säljs med denna motor, antingen som Euro 5 eller Euro 6, bryter inte på något vis mot EU:s lagar om utsläpp. Läs mer om detta här.