Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: COPYRIGHT, 2005

Volkswagen misstänks för nytt fusk – manipulerad olycksstatistik

Har Volkswagen fuskat på andra områden? I USA granskas nu Volkswagens olycksstatistik som enligt experter är misstänksamt låg, betydligt lägre än två andra märken som ertappades med fusk.

I snart tre veckor har Volkswagen fått stå vid skampålen efter att ha ertappats fuskande med utsläppsnivåerna på flertalet dieselbilar under många år. Nu är Volkswagen i fokus igen, eller rättare sagt mer i fokus, då amerikanska myndigheter misstänker att den tyska biljätten även kan ha manipulerat med olycksstatistik i USA.

Volkswagens inrapporterade olycksstatistik för omkomna och skadade de senaste tio åren skiljer sig nämligen kraftigt från snittet i USA. I relation till respektive biltillverkares amerikanska vagnpark är genomsnittet för de elva största märkena nio gånger högre än för Volkswagen.

Enligt Bloomberg News ställer sig experter inom området frågande till hur Volkswagen kan uppvisa sådana siffror.

Honda och Fiat Chrysler Automobiles har nyligen erkänt att de har manipulerat olycksstatistiken i USA, något som de har fått betala stora bötesbelopp för – i Hondas fall handlade det om rekordhöga 575 miljoner kronor.

I stapeldiagrammet nedan ser vi att Volkswagen har betydligt lägre siffror än både Honda och Fiat Chrysler Automobiles. Vidare kan man misstänka att Nissan, Mazda och eventuellt några till kan komma att granskas för misstänkt fusk med olycksstatistiken.

Antal omkomna och skadade rapporterade per en miljon fordon på amerikanska vägar. Bild: Bloomberg News. Klicka för större.Antal omkomna och skadade rapporterade per en miljon fordon på amerikanska vägar. Bild: Bloomberg News. Klicka för större.Antal omkomna och skadade rapporterade per en miljon fordon på amerikanska vägar. Bild: Bloomberg News. Klicka för större.
Antal omkomna och skadade rapporterade per en miljon fordon på amerikanska vägar. Bild: Bloomberg News. Klicka för större.