Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Volkswagen Nils – Urban Concept i folkkostym

Att bilar får samma namn som människor händer då och då, och nu har Volkswagen gjort det igen. Här är konceptbilen Volkswagen Nils – en Audi Urban Concept i Volkwagenkostym.

Vid sidan av ett helt gäng varianter av Volkswagens nya småbil Up står också en ännu mindre konceptbil i Volkswagens monter i Frankfurt – Volkswagen Nils Concept. Vi snuddade vid den redan vid Erik Gustafssons direktrapport från salongsgolvet häromdagen – här är nu bilder och fakta på bilen i fråga.

Nils är en helt eldriven bil, som är nära släkt med det koncept vi hittar i Audis monter på bilsalongen i Frankfurt – lilla Urban Concept. Precis som Urban har Nils fått friliggande hjul och en smal, lätt kaross byggd i lättviktsmaterial. Totalvikten ligger på 460 kg. Insteget sker genom måsvingedörrar och endast en person (som dock förmodligen inte nödvändigtvis behöver heta Nils) får plats.

Projektet, som är delfinansierat av tyska väg- och samhällsbyggnadsministeriet, är tänkt att visa upp ett framtida lätt och utsläppsfritt transportmedel, i en form som skulle kunna passa i dagens samhälle – och således vara både tekniskt och ekonomiskt genomförbart.

Bilens toppfart anges till 130 km/h och räckvidden på en laddning ska vara 6,5 mil – vilket bör vara nog för de flesta pendlarresor. Batteriet är på 5,3 kWh och ska kunna laddas på två timmar genom ett 230-volts-uttag. Nils är 304 centimeter lång, vilket är runt en halvmeter kortare än Volkswagen Up, 120 centimeter hög och har en bredd på totalt 139 centimeter. Själva karossen (utan hjul) är dock endast 86 centimeter bred. Bilen rullar på 17-tumshjul med aluminiumfälgar, däcken är något bredare bak än fram. Motorn är på, som mest, 25 kW (motsvarande 33 hästkrafter) och väger endast 19 kg. Accelerationen 0–100 km/h ska gå på under elva sekunder.

Om och när vi kan få se Nils på vägarna återstår dock att se, men vi får hoppas att man då kommer göra specialversioner (likt 80-talets Golf "Rolling Stones") med tillläggen Holgersson, Poppe eller Dacke...