Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen Nivus – T-Cross i slank förpackning kommer 2021

Hur många suvar Volkswagen tänker sig i sitt utbud är det ingen som vet. Vad vi däremot vet är att ännu en är nära debut – Volkswagen Nivus.

Under några månaders tid har Volkswagen släppt så kallade teaserfilmer som berättar att en ny suv vid namn Nivus inom kort är på ingång till den sydamerikanska marknaden. I filmerna har vi fått se glimtar av modellen som storleksmässigt är i samma område som T-Cross, men med en slankare, mer ”coupéliknande” profil. Nivus har mycket gemensamt med T-Cross, inte minst det tekniska som i grunden är Polo-grejer (A0-varianten av MQB-plattformen).

Volkswagen T-Cross är på väg att få ett mer "vältrimmat" syskon.

I samband med Volkswagens årliga presskonferens för ett par dagar sedan presenterades första tydliga (nåja) bilden på Nivus. Bilden, som du ser ovan, tydliggör det visuella släktskapet med T-Cross. Den största skillnaden är att taklinjen sluttar kraftigare efter B-stolparna.

MISSA INTE: Första bilden på nya VW Amarok

https://youtu.be/9hKEEGDyczQ

I Sydamerika ska Nivus erbjudas med en 1,0-liters bensinmotor på 115 hästkrafter, en maskin vi känner igen från både T-Cross och Polo. Till motorn kan man välja sexväxlad manuell låda alternativt en dubbelkopplingslåda, DSG som tekniken kallas på VW-språk. Framhjulen är de enda som driver, någon fyrhjulsdrift à la 4Motion ska inte erbjudas.

https://youtu.be/O3XL5im09bU

Volkswagen Nivus gör alltså entré i Sydamerika under 2020, men nästa år ska den börja byggas på vår kontinent för den europeiska marknaden. Om den får behålla namnet Nivus är oklart. Volkswagen gillar som bekant suv-modellnamn som börjar på bokstaven T, men kanske gör ett undantag när karossen är slank.