Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen Nivus till Sverige – som Taigo

Brasilianska Volkswagen Nivus kommer till Sverige med namnet Taigo, en coupéversion av lilla T-Cross som fick Polo att gå i graven här hemma.

Sedan mitten av 2020 har Volkswagen sålt modellen Nivus i Brasilien och i våras började det ryktas om att den kunde komma att bli aktuell för Europa. Ryktena visar sig nu stämma när Volkswagen meddelar att modellen börjar säljas i Sverige under början av hösten. Här hemma får den namnet Taigo även om den skulle ha kunnat kallas T-Cross Coupé.
Taigo bygger på samma MQB-A0-plattform som både T-Cross och Polo där den senare sedan en tid tillbaka inte säljs i Sverige då det lilla suvsyskonet tagit över marknaden.

1 AV 5
Foto: Volkswagen
2 AV 5
Foto: Volkswagen
3 AV 5
Foto: Volkswagen
4 AV 5
Foto: Volkswagen
5 AV 5
Foto: Volkswagen

Trots det kompakta formatet ser Taigo mer utdaget ut än T-Cross något som till viss del beror på den coupélika sluttande taklinjen men den är också längre. Taigo mäter in på 426,6 centimeter vilket är 14,6 centimeter längre än T-Cross. En ganska stor skillnad men det märks inte lika mycket mellan axlarna där Taigo mäter 256,6 centimeter, 1,5 längre än T-Cross. Den slanka taklinjen betyder att Taigo har fått kapa nio centimeter på höjden mot T-Cross och mäter in på 149,4 centimeter. Exakt hur det påverkar baksäteskomforten är oklart då inga invändiga mått offentliggjorts, det får att framtida test utröna.
Trots den längre karossen lastar Taigo mindre än T-Cross med 438 mot 455 liter med baksätet intakt, en uppoffring för det lägre taket.

1 AV 2
Foto: Volkswagen
2 AV 2
Foto: Volkswagen

Taigo kommer likt T-Cross endast att vara framhjulsdriven och erbjuds med två motorer där båda är utrustade med sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Antingen trecylindriga 1,0 TSI med 110 hästkrafter, eller fyrcylindriga 1,5 TSI med 150. Släpvikt är 1 100 respektive 1 200 kg.
Några förbrukningssiffror delar Volkswagen inte med sig av i nuläget då de kommer att presenteras närmare lansering liksom hur mycket Taigo kommer att kosta.
På den svenska marknaden är det endast R-Line-versionen som är aktuell och Taigo har standardutrustning som bland annat full-LED-strålkastare, digital instrumentering och säkerhetssystem som Lane- och Front Assist.
Taigo kommer att byggas i Pamplona, Spanien, där även Polo och T-Cross tillverkas.