Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Suv- och coupé-linjer, ja då blir det en Volkswagen Nivus.Suv- och coupé-linjer, ja då blir det en Volkswagen Nivus.Suv- och coupé-linjer, ja då blir det en Volkswagen Nivus.
Suv- och coupé-linjer, ja då blir det en Volkswagen Nivus. Foto: Volkswagen

Volkswagen Nivus troligen till Europa

Det finns massor av bilar Volkswagen säljer och tillverkar utomlands som vi européer inte har koll på. Snart kommer en så kallad ”sportig CUV” till Europa, mest troligen Volkswagen Nivus.  

I ett tal i samband med en konferens för medier förra veckan meddelades att en ny modell kommer till Europa.

– En sportig ny CUV-modell kommer att introduceras i Europa under andra halvåret, sa Volkswagens vd Rolf Brandstätter.

Även om han kan syfta på kommande Volkswagen ID.5 som också får slankare suv-linjer, är det ingen högoddsare att han i själva verket menade den lilla coupésuven Volkswagen Nivus. Uttalandet kom i samband med en kommentar kring att Polo och T-Roc ska uppdateras, två bilar i samma storleksklass.

Nivus lanserades i Brasilien i maj 2020 och baseras på den modulära plattformen MQB. I grunden kan man säga att bilen är en coupeversion av lilla suven T-Cross.

Bilen är drygt tio centimeter längre och en centimeter lägre än T-Cross.

I Sydamerika säljs bilen med den trecylindring bensinmotorn på 115 hästkrafter, samma som i T-Cross, men på andra sidan pölen är motorn anpassad för körning på etanol.

Nivus byggs i Anchieta-fabriken i São Bernardo do Campo, Brasilien och kommer att byggas i Pamplona, Spanien väl i Europa. Samma fabrik som T-Cross och Polo byggs i.

Nyligen slutade Volkswagen sälja Polo på den svenska marknaden och Volkswagen Sverige är förtegna om Nivus kommer till Sverige.

– Vi utesluter inte det men ber att få återkomma med detaljer längre fram, säger Marcus Thomasfolk, informationschef Volkswagen Group Sverige.

Volkswagen Nivus, något de själva kallar för cuv, helt enkelt en crossover-suv.Volkswagen Nivus, något de själva kallar för cuv, helt enkelt en crossover-suv.Volkswagen Nivus, något de själva kallar för cuv, helt enkelt en crossover-suv.
1 AV 4
Volkswagen Nivus, något de själva kallar för cuv, helt enkelt en crossover-suv.
2 AV 4
Foto: Volkswagen
3 AV 4
Foto: Volkswagen
4 AV 4
Foto: Volkswagen