Volkswagen Swiss Up, Winter Up, X Up och Cargo Up

Volkswagen-nyhet 2: Ännu mer Up-påt i Genève

Volkswagen nöjer sig inte med att visa Golf GTI Cabriolet i Genève. Man fortsätter också att göra fler specialversioner av småbilen Up – hela fyra nya Up-versioner rullas ut i Volkswagen-montern!

Det var på bilsalongen i Frankfurt i höstas som Volkswagen visade sin nya billiga småbil Up, och modellen har nu börjat rulla ut till handlarna här hemma i Sverige. (Om nu någon har missat Volkswagens fullkomligt enorma reklamkampanj som går för tillfället.) Redan vid premiären på Frankfurt ville man dock visa att vanliga Up inte var ensam i sin familj, och hela sex stycken olika konceptversioner visades också upp.

 Det verkar dock som att herrarna från Wolfsburg inte fått nog av att göra ”special-Upar” riktigt än. Även om det nu är två varianter färre än sist, så väljer man ändå att presentera ytterligare fyra konceptversioner av småbilen på den stundande bilsalongen i Genève.

 Swiss Up

 Version ett utgör en hommage till det land där bilsalongen hålls – Schweiz. Konceptet kallas Swiss Up (eller ”swiss up!” om man ska följa Volkswagens egenpåhittade språkregler), och har ett färgschema baserat på den schweiziska rödvita flaggan både på insidan och utsidan. Grundfärgen är röd, men detaljerna är vita och interiören har porslinsliknande inlägg, för att ”likna Alperna”, som Volkswagen säger. Färgschemat är även interiört rödvitt. Man kan anta att även eventuella danska bilsalongsbesökare finner tycke för modellen.

 Winter Up

 Koncept nummer två har vintertema, och kallas följaktligen Winter Up. Konceptet är baserat på Frankfurt-konceptet (och snart produktionsklara) Cross Up, med högre markfrigång och galonbyxor i form av plastsköldar. Winter Up har fått skid-/snowboardhållare på taket och vinteraktiga vita och ljusblå färger. Även interiört är vitt och blått dominerande färger. Kanske inte direkt ett optimalt färgval för den smutsbruna snö vi har utmed många vägar i Sverige för tillfället, men förmodligen snyggt i konceptform.

 X Up

 Tredje Up-versionen kallas för X Up, och påminner mycket om Winter Up. Färgschemat är dock i orange i stället för vitt och skidhållaren har blivit ersatt av en låg takbox med inbyggda sökarlyktor. Dessutom har den ännu lite mer terrängaktiga sidokjolar och skärmar, konceptet ska även ha försetts med hasplåtar under motor och hjulaxlar. Allt för att ge sken av en Up som ska klara av att upptäcka världskartans vita fläckar.

 Cargo Up

 Sist, men inte minst, och kanske mest intressant av de fyra, är konceptet Cargo Up. Som namnet antyder rör det sig om en Up i skåpbilsversion. Det ser ut att bli transportbilarnas år i Genève, i och med att både Mini och Volkswagen visar van-versioner. Up Cargo ska, enligt pressmeddelandet, klara av att svälja 1,4 kubikmeter last, samtidigt som yttermåtten fortsätter att vara kompakta. Även här delar nya konceptet en del med Cross Up, i form av skyddsplåtar under motor och takräcke. Insidan har blivit strippad på allt utom instrumentpanel och förarstol. Passagerarstol och baksäte har plockats bort till förmån för lastkapacitet. Lastskydd har placerats över förarstolen i form av en plexiglasskiva. Pressbilderna visar också att bakre sidorutor och bakruta har täckts, precis som hos Mini Clubvan. Märkligt nog har dock Volkswagen valt att ha kvar bakrutetorkaren, trots att bakrutan verkar vara tämligen icke-existerande. Om det innebär att man faktiskt kan se något igenom det som verkar plåtaktigt på bilderna, eller bara är ett Photoshop-misstag från Volkswagens sida återstår att se.

 Cargo Up är tänkt till pizzabud och budfirmor med stor andel mindre transporter inom städer, och de 1,4 kubikmetrarna last (gentemot vanliga Ups 951 liter) får maximalt väga 426 kilo. Starkt för en bil med en tjänstevikt på bara 929 kilo. Motorn är instegsmotorn på 60 hästar, toppfarten är 160 km/h och bränsleförbrukningen 0,45 l/mil. Förmodligen får vi även i detta fall se serieproduktion inom en relativt snar framtid.