Volkswagen och Daimler går med på att sänka utsläppen från gamla dieselbilar

Dieselförbuden i flera tyska städer har fått landets bilindustri att diskutera lösningar. En lösning som Volkswagen- och Daimler-koncernerna har gett okej till är att göra äldre dieselbilar renare genom att bland annat byta bilars hårdvara.

Det var under ett möte med tyska regeringen i förra veckan som delar Volkswagen och Daimler gav klartecken till att byta ut komponenter i äldre dieselbilar för att sänka utsläppen. De är beredda att avsätta uppemot 3 000 euro per bil, motsvarande drygt 30 000 kronor, för att få dem renare.

BMW är däremot inte beredda att eftermontera komponenter för att få ned utsläppen, däremot har de sagt ja till att avsätta 3 000 euro per bil för andra lösningar, exempelvis inbyte av gammal dieselbil mot en ny bil. Även Daimler och Volkswagen sade sig vara villiga att erbjuda 3 000 euro vid inbyte.

Tyskland transportminister Andreas Scheuer var nöjd med mötet och att cheferna från den tyska bilindustrin gått med på att stimulera ett utbyte av äldre fordon till nyare och renare.

Parallellt med mötet i förra veckan beslutade tysk domstol att städerna Bonn och Köln måste införa förbud mot äldre dieselbilar enligt samma mall som flera andra tyska städer.