Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen öppnar i Iran

Volkswagen tar sig åter an den iranska marknaden med modellerna Passat och Tiguan.

Volkswagen återvänder till Iran efter 17 års frånvaro på marknaden. I augusti börjar modellerna Passat och Tiguan att säljas. Bilarna tas in av företaget Mammut Khodro, en privat aktör som sedan tidigare importerar fordon från Scania. Bilarnas kommer att skickas till åtta olika återförsäljare – alla i regionen kring huvudstaden Teheran.

Volkswagen har sålt bilar i landet sedan 1950-talet, bland annat modellerna Typ 1 och 2 (Bubblan och Folkabussen i folkligt tal) samt med den brasilianska modellen Gol, men drog sig tillbaka 2000.

– Genom att återkomma till Iran fyller vi en vit fläck på våran karta samtidigt som vi kan erbjuda våra senaste modeller med premium-funktioner till iranska kunder, säger Anders Sundt Jensen projektchef hos Volkswagen.

Iranska myndigheter hävdar att omkring tre miljoner nyregistreringar av personbilar kommer att ske per år den närmaste tiden.

Även Peugeot har återvänt till Iran och Pininfarina har ett teknisk samarbete med iranska IKCO. Tidigare sanktionerna mot landet hävdes den 16 januari 2016.