Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen överväger elektrisk prestandamodell

Om mindre än två år ska Volkswagen lansera sin första bil i den kommande elbilsserien I.D. I framtiden är det inte helt omöjligt att det kan komma att bli aktuellt med prestandabetonade I.D. R-modeller.

Volkswagen I.D. R Pikes Peak kanske bara var en försmak på vad som komma skall – om än en extrem sådan.

Volkswagens chef över R-divisionen, Jost Capito, säger till tidningen Autocar att en R-variant byggd på någon av märkets kommande I.D.-modeller inte är helt otänkbart. Man har faktiskt redan börjat tänka i de banorna – även om en färdig modell verkar vara några år bort.

– Gör vi en elektrisk R-bil, då ska det vara en genuin R-bil. Annars finns det inget syfte med det hela, säger Capito.

Volkswagen har ett pressat schema och har lovat att ha presentera inte mindre 30 elektrifierade modeller fram till 2025. Bland annat ska man lansera sin helt elektriska I.D.-serie år 2020. Först ut blir troligen småbilen I.D (baserad på konceptbilen I.D. Concept), men sedan är det oklart vilka modeller som står näst på tur. Troligtvis blir det crossovern I.D. Crozz som ska lanseras samma år. Folkabussen I.D. Buzz samt I.D.-seriens flaggskepp Vizzion (som visades på årets bilsalong i Genève), kommer att dröja till år 2022.

Vilken I.D.-modell som kan tänkas bli aktuell för en R-variant och när en I.D. R-bil kan komma att bli verklighet kan inte Jost Capito svara på. Mycket på grund av att man just nu upplever en snabb utveckling vad gäller elbilar.

– Utvecklingen av elbilstekniken går så fort att saker hinner förändras på bara en månad, säger Capito till Autocar.

– Någonstans måste man bestämma sig för vad man vill ha och jobba utefter det.

Att Volkswagen kan bygga snabba elbilar fick vi ett kvitto på i juni när deras elektriska backklättrakärra I.D R Pikes Peak slog till med en ny rekordtid i backtävlingen Pikes Peak Hillclimbing. 7 minuter 57 sekunder och 148 tusendelar innebar inte bara rekord i elbilsklassen utan är även den snabbaste tiden någonsin uppför berget.