Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101004-passat bluemotion
101004-passat bluemotion
101004-passat bluemotion
101004-passat bluemotion

Volkswagen Passat BlueMotion – 246,3 mil på en tank

Nu har det slagits nytt världsrekord för hur långt en serieproducerad personbil kan komma på en tank. Guiness Rekordbok närvarade när 246,3 mil uppmättes efter en snittförbrukning på 0,31 liter per mil i en Volkswagen Passat BlueMotion.

Att komma 246,3 mil på en tank diesel i en rymlig familjebil låter som ren och skär utopi. Men det är faktiskt fullt möjligt om man kör extremt miljömedvetet så som brittiska The Sunday Times reporter Gavin Conway gjorde i en Volkswagen Passat BlueMotion. Han körde från Madison i brittiska Kent till Frankrikes södra delar och vände sedan åter hemåt för att få soppatorsk i Calais, den franska sidan av Engelska kanalen. Större delen av resan gick på franska motorvägar, men bitvis blev det även lite stadskörning. Snitthastigheten för resan landade på 72,4 km/h. Guiness Rekordboks oberoende utvalda (i den gula bilen på bilden ovan) var närvarande under rekordresan för att verifiera att körningen gick rätt till. När tanken väl var tom uppmätte man att 77,25 liter diesel hade förbrukats vilket ger en snittförbrukning på 0,31 liter per mil. Det kan jämföras med vad Volkswagen uppger på pappret – 0,44 liter per mil vid blandad körning och 0,38 liter per mil vid landsvägskörning. Det enda lustiga är att 77,25 liter diesel förbrukades i en bil vars tank rymmer 70 liter. Men bilen ska enligt uppgift vara standard och seriemässigt producerad.

Hur som helst, det är ett nytt rekord för en serieproducerad personbil och Guiness Rekordbok har verifierat och godkänt rekordet.

Volkswagen Passat BlueMotion har under huven en 1,6-liters dieselmotor på 105 hästkrafter och 250 newtonmeter. Den har start/stopp-teknik, bromskraftåtervinning och däck med lågt rullmotstånd som standard, bara för att nämna några bränslebesparande egenskaper. Förbrukningen vid blandad körning ligger, som nämnt ovan, på 0,44 liter per mil. Det ger ett koldioxidutsläpp på 114 gram per kilometer.