Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081002-vw-bluemotion-II
081002-vw-bluemotion-II
081002-vw-bluemotion-II
081002-vw-bluemotion-II

Volkswagen Passat BlueMotion II – 170 mil på en tank

Volkswagen överraskade oss alla i onsdags kväll när de rullade in en blå Passat Variant stripad med texten CO2 109 g. Bilen som visades är än så länge bara ett koncept, men Passat BlueMotion kommer nästa år som ”114-grammare”.

Volkswagen Passat finns sedan tidigare i BlueMotion-utförande. Med en förbrukning vid blandad körning på 0,51 l/mil och med CO2-utsläpp på 136 g/km imponerades man när bilen lanserades förra året. Sedan dess har Volkswagen fortsatt utveckla sitt koncept och på gårdagskvällens Volkswagen-presentation rullade Passat BlueMotion II ut i rampljuset. Siffrorna som Volkswagen presenterar tillsammans med bilen är imponerande. Förbrukningen uppges ligger på 0,41 l/mil vilket gör att man kan rulla med bilen i mer än 170 mil – på en tank! Koldioxidutsläppen ligger på 109 g/km, vilket ingen annan bil i den här storleksordningen kan konkurrera med. En av de närmaste konkurrenterna skulle i så fall kunna vara en annan Paris-debutant – Volvo V50 1,6D DRIVe som släpper ut 118 gram koldioxid per kilometer och förbrukar 0,45 liter diesel per mil. Men så är ju också V50 en betydligt mindre bil så jämförelsen haltar en aning.

En av anledningarna till Passat BlueMotion II:s (som ännu bara är en konceptbil) låga siffror är start-stopp-teknik. Förändringar i drivlina och aerodynamik påverkar också.

Ett av de viktigaste systemen i BlueMotion II är BlueTDI som är en så kallad SRC-katalysator (Selective Catalytic Reduction). Tillsammans med additivet AdBlue reduceras utsläppen av kväveoxid markant. På så vis uppfyller bilen de kommande Euro 6-klassifikationerna som träder i kraft 2014.

Även om Passat BlueMotion II inte är verklighet ännu så presenterade Volkswagen två andra mer miljöanpassade Passat-varianter som snart finns att köpa. Den ena är Passat BlueMotion med 110 hästkrafter stark common rail-dieselmotor och start-stopp-teknik. Förbrukningen uppges till 0,49 l/mil och CO2-utsläppen till 129 g/km. Säljstart för denna är i slutet av 2008.

Den andra är Passat BlueTDI med samma SRC-katalysator som beskrevs ovan för kväveoxidreducering. Den har en 143 hästkrafter stark dieselmotor med common rail-teknik. Bilen ska finnas tillgänglig för köp under 2009.

Mest glädjande är nog ändå att en variant på Passat BlueMotion II kommer redan nästa år. Någon gång under sommaren är mest troligt enligt uppgifter från Volkswagen. Denna Passat släpper endast ut 114 gram koldioxid per kilometer.

Sedan tidigare har Volkswagen presenterat nya Golf BlueMotion som förbrukar 0,38 liter diesel per mil och släpper ut 99 gram koldioxid per mil.

Man kan väl nästan påstå att Volkswagen leder CO2-ligan i denna stund. Nu gäller det för övriga att hänga på.

Läs mer