Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Passat GTE officiell – 0,2 l/mil

Volkswagens nya akronym GTE sätts nu även på nya Passat. I Paris visas nya Passat GTE, både i sedan- och kombiform, som är en laddhybrid med låg förbrukning och lång räckvidd.

Precis som det mindre syskonet Golf kommer även nya Volkswagen Passat i laddhybridutförande och får tilläggsbeteckningen GTE. Passat GTE kommer att premiärvisas på bilsalongen i Paris i slutet av veckan men redan nu kan du läsa allt om det nionde (!) drivlinealternativet till nya Passat som börjar säljas i vår.

Upplägget är detsamma som för Golf GTE, Passat GTE drivs främst av en 1,4-liters bensinmotor med 156 hästkrafter men får understöd av en 115 hästar och 300 newtonmeter stark elmotor. Total sammanlagd effekt är 218 hästkrafter och maximalt vridmoment är 400 newtonmeter. I golvet finns ett litiumjonbatteripaket på 9,9 kWh. Om man väljer att ställa bilen i E-Mode och köra enbart på el räcker energin till max 50 kilometers körning och farter upp till 130 km/h.

Om både bensintanken på 50 liter och batteripaketet är fulltankade uppges Passat GTE ha en räckvidd på drygt 100 mil. Den blandade förbrukningen uppgår till 0,2 l/mil och koldioxidutsläppen stannar på 45 g/km.

GTE-drivlinan går att få både i Passat Sedan och Variant och som vi ser på bilderna så är det bara detaljer som gör det möjligt att se skillnad mot en vanlig Passat. Laddluckan i fronten, LED-slingorna i stötfångaren och de blå detaljerna både in- och utvändigt är allt som skiljer. Men under skalet är det desto mer förstås. Bensinmotorns och elmotorns kraft förmedlas till framhjulen via en sexväxlad dubbelkopplingslåda med tre kopplingar, en trippelkopplingslåda alltså. Den tredje kopplingen finns till för att frikoppla och är specialutvecklad för hybridsystem. Passat GTE har dessutom elektrisk bromsservo och en elektrisk ac-kompressor eftersom man vill kunna nyttja dessa funktioner även när bilen körs på el.