Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Passat i sedankaross går inte riktigt hem.
Passat i sedankaross går inte riktigt hem.
Passat i sedankaross går inte riktigt hem.
Passat i sedankaross går inte riktigt hem. Foto: Volkswagen

Volkswagen Passat Sedan försvinner

Storsäljaren Volkswagen Passat har under lång tid funnits i både sedan- och kombiutförande. Från och med nästa generation ser det ut som att endast kombin får fortsätta sitt liv.

2023, när det är dags för nästa generation Volkswagen Passat att göra entré, fyller modellen 50 år. Till skillnad mot förr finns Passat i dag endast som sedan och kombi, då fanns den även som halvkombi. Tre karossvarianter har blivit två, och två ska snart bli en. Enligt uppgifter till branschtidningen Automotive News ska nämligen sedanversionen försvinna då den utgör en försvinnande liten del av totala Passat-försäljningen. De köpare som inte väljer kombin väljer hellre någon suv-modell eller halvkombialternativ som Arteon.

Under perioden januari till och med oktober i år har 88 478 exemplar av Passat registrerats i Europa. Därmed är Passat en av kontinentens absolut mest populära mellanklassare. Hur många av dessa som är sedaner är okänt, men i hemlandet Tyskland, där Passat förstås är mycket populär, säljs nio av tio Passater som tjänstebilar och då är det nästan uteslutande kombiversionen som väljs.

EXKLUSIVT: Vi kör Volkswagen Passat ID.4 

Även i Nordamerika säljs Volkswagen Passat, dock en helt annan modellvariant baserad på betydligt äldre teknik. Där är det, sedan lång tid tillbaka, sedankaross som gäller, men det ser ut att vara slut med det. De amerikanska bilköparna väljer allt mer crossovers och suvar, exempelvis Atlas som Volkswagen säljer nästan fyra gånger fler av än Passat. Vill jänkarna ha sedan är det Jetta som gäller i USA.

Passat byggs i dag i Volkswagens fabrik i tyska Emden, en fabrik som är på väg att ställas om till en ren elbilsfabrik. Passat flyttar därför till slovakiska Bratislava där modellen ska byggas parallellt med Skoda Superb. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

TEST: Volkswagen ID.3 mot fem andra elbilar 

Hur det blir med Passat i Kina, landet som föredrar sedanmodeller, återstår att se. I dag säljs i Kina en Passat som motsvarar den europeiska, men som är betydligt längre än den vi har här.

Nya Passat i kombiformat, Sportscombi i Sverige och Variant i Tyskland, kommer att säljas på utvalda marknader där just kombikarosser är extra populära. Tyskland ingår där, vi kan även förmoda att Sverige är en sådan marknad. Andra marknader, där kombibilar inte är lika heta, kommer sannolikt att gå miste om Passat helt.

LÄS MER: Så blir nya Volkswagen Passat 

Att Volkswagen ser över sitt modellutbud och försöker minska de befintliga modellerna beror till stor del på att koncernen satsar enorma summor på att ta fram en bred palett med elbilar. Nyligen har ID.3 lanserats och på tur står ID.4 och därefter bland annat mindre syskon till ID.3 som kommer att ersätta e-Up och sannolikt också Polo som ser ut att försvinna – även den.