101123-vw samba bulli

Volkswagen planerar ny Samba

Volkswagens designchef Klaus Bischoff har inte glömt den konceptbil – Microbus – som Volkswagen visade upp för nästan tio år sedan. Inom några år får vi nog se något liknande i produktion. Kanske en ny Samba? En sådan vore välkommen av många.

Brittiska Auto Express hade häromdagen ett snack med Volkswagens designchef Klaus Bischoff och ämnet gled plötsligt in på Microbus Concept (bilden ovan) som Volkswagen visade upp på Detroitsalongen 2001.

Bischoff berättade då att det vore ett direkt tjänstefel om han inte funderade på att återuppliva den klassiska VW-bussen, eller Bulli som många av oss känner den trots att det är det tyska smeknamnet.

Kanske, kanske kan bilen även få takfönster precis som förr enligt den modell som kallades Samba. Det är i alla fall vad våra källor tidigare viskat till oss. Klassiskt så det förslår!

Klaus Bischoff berättade även under intervjun med britterna att Microbus Concept lades på is på grund av kostnaderna, inte på grund av låg efterfrågan. Pengarna behövdes helt enkelt läggas på annat inom företaget.

Men nu är alltså en ny ”Microbus” med i planeringsarbetet framöver, dock utan att att Volkswagen vet mycket mer själva. Ska den vara en traditionell MPV med en konventionell interiör eller ska den vara mer vågad med djärva former och flexibelt, mångsidigit utformad? Det är en huvudfråga som Volkswagen själva måste ställa sig och besvara.

Bischoff sa också att denna nya VW-buss är ett europeiskt projekt men att influenser tas in från omvärlden. Till sin hjälp tar Volkswagen sina designteam i Kalifornien och övriga delar av världen.

Hur resultatet blir har vi ingen aning om. Men det lär nog dröja ett par år innan vi får se ett första koncept på någon av de stora bilsalongerna.

Test och provkörningar