Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090303-vw-polo-bluemotion
090303-vw-polo-bluemotion
090303-vw-polo-bluemotion
090303-vw-polo-bluemotion

Volkswagen Polo BlueMotion – 87 gram koldioxid per kilometer!

Nya Volkswagen Polo i färdigskräddad kostym har premiär på Genèvesalongen. Men bredvid står en blå Polo med bland annat omgjord nos och annorlunda fälgar. Det är en konceptbil, och enligt VW vill den bara ha 0,33 l/mil och släpper ut låga 87 g/km. Det bästa – den blir troligtvis verklighet.

Det första som Volkswagen fastslår i sitt pressmeddelande på utrikiska är att konceptbilen på bilden ovan och bilderna nedan är världens mest effektiva bil med plats för fem. Förbrukningen uppges till väldigt låga 0,33 liter per mil medan siffran för koldioxidutsläppen anges till 87 gram per kilometer!

Volkswagen fortsätter i sitt pressmeddelande:

”Sannolikheten att den går i produktion – extremt hög!”.

– Jag räknar med att vi kommer att kunna gå i produktion med nya Volkswagen Polo BlueMotion i februari 2010. Att följa uppsatt schema kommer att vara oerhört krävande, men motorn och andra system i Polo BlueMotion är redan verksamma och fungerar med så goda resultat att vi är på väg att nå vårt mål, berättar utvecklingschef Dr. Ulrich Hackenberg.

Återstår gör i stort sett bara finslipning av den helt nya 1,2-liters TDI-maskinen med common rail-insprutning samt viss vidareutveckling av bilens start/stopp-system och bromsenergiåtervinning (Brake Energy Regeneration som det så fint heter på engelska). Dessa båda system sparar tillsammans ungefär 0,02 liter diesel per mil.

Att bilen är hyfsat lätt hjälper också till för att få den 75 hästkrafter starka motorn att jobba med så få droppar som möjligt. 1 080 kilo väger BlueMotion i konceptform, en vikt som inte bör överstigas med allt för mycket i produktionsfärdigt skick.

Andra detaljer som sparar på dieselbränslet är den aerodynamiska formgivningen där fronten är omarbetad jämfört med vanliga Polo samt underredets optimala utformning. Chassit är sänkt med tio millimeter jämfört med standardbilen samt utrustad med lättrullande hjul som mäter 15 tum. Dessa små men viktiga detaljer sparar ytterligare 0,08 liter diesel per mil. Allt som allt har dessa små trollkonster sänkt koldioxidutsläppen med 20 procent.

Men bilen ska inte behöva göra allt arbete på egen hand för att gå så snålt som möjligt. Polo BlueMotion är utrustad med indikator som signalerar till föraren när det är optimalt att byta växel samt vilket däcktryck som är mest bränslebesparande.

Volkswagen Polo har alltså rykt upp sig rejält. Att döma av er läsares kommentarer till artikeln om nya Polo så har Volkswagen gått helt rätt väg formmässigt. Skulle de också kunna sjösätta denna BlueMotion-variant under nästa år, då får konkurrenterna något hårt att bita i.

Vi går en spännande framtid till mötes.

Missa inte att läsa om BlueMotion-bilarna (Golf och Passat) som Volkswagen visade på Parissalongen i oktober förra året. Länkarna hittar du nedan.

Läs mer

TV-TV