Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Polo GTI – nya former, ny motor och mer effekt

Det har blivit dags för Volkswagens lilla busbil Polo GTI att fräscha till sig. Nytt utseende ackompanjeras av en helt ny maskin med större cylindervolym och fler hästkrafter.

I våras presenterades Volkswagen Polo i ansiktslyft utförande. I vår artikeln i samband med presentationen nämnde vi i förbifarten om Polo GTI som senare under året skulle presenteras med en rad nyheter, bland annat mer effekt.

Nu är stunden kommen för Polo GTI som inför 2015 får uppdaterat yttre med en mer uppkäftig front. Stötfångaren har fått ny utformning som innebär större ytor av bikakemönstrat nät. De båda röda banden som fanns i grillen tidigare har blivit ett, placerat i nederkant. Denna röda linje löper snyggt in i strålkastarna som har samma grundform som tidigare men nya innanmäten. Förändringarna bak är inte lika synliga som fram, men stötfångaren är ny.

Interiört känner man igen sig även om här också finns en del nyheter, exempelvis placeringen och utformningen av knappar och vred på mittkonsolen. Ratten är också ny, flatbottnad precis som tidigare (båtar kan också vara flatbottnade, men det är en annan historia).

Under huven hittas fortfarande en TSI-maskin, men med större volym och mer effekt.Under huven hittas fortfarande en TSI-maskin, men med större volym och mer effekt.Under huven hittas fortfarande en TSI-maskin, men med större volym och mer effekt.
Under huven hittas fortfarande en TSI-maskin, men med större volym och mer effekt.

Största nyheten hos Volkswagen Polo GTI möts man av först när huven öppnas. Tidigare var det en 1,4-liters TSI-turbomaskin på 180 hästkrafter som tittade fram. Numera är det en turbomaskin på 1,8 liter som ger ifrån sig 192 hästkrafter. Vridmomentsiffran har gjort ett rejält hopp uppåt. Från gamla maskinens 250 newtonmeter till 320 i nya.

Polo GTI:s nya motor kan kopplas till antingen en sexväxlad manuell låda eller en sjustegad DSG-dubbelkopplingslåda.

Både accelerationen och toppfarten har vässats till tack vare uppgraderingen av drivlina. 0-100 km/h går numera på 6,7 sekunder i stället för 6,9 sekunder. Toppfarten ligger på 232 i stället för 228 km/h.

Vill du se uppdaterade Volkswagen Polo GTI i verkligheten får du bege dig till bilsalongen i Paris som öppnar upp sina dörrar för allmänheten den 4 oktober.