090827-vw-polo-3dr Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Volkswagen Polo två dörrar kortare

Den 12 september är det Sverigepremiär för nya Polo. Kort därefter, 15 september, är det världspremiär för en lite stiligare, lite mindre praktisk, men precis lika stor Polo. Det handlar förstås om Polo i tredörrarsutförande som i sitt snålaste utförande drar endast 0,33 l/mil.

Redan nu går det att beställa  helt nya Polo är i Sverige till ett pris som börjar på cirka 130 000 kronor. Än finns bilen bara i ett utförande – med fem dörrar. Men som vanligt i VW-familjen ska Polo-utbudet växa mångdubbelt. En kombi- och en GTI-modell är säkra kort som lär komma inom en snar framtid. Innan dess får vi bekanta oss med nyheten som ska premiärvisas på Frankfurtsalongen i september – Volkswagen Polo i tredörrarsutförande.

Genom att ta bort två dörrar från Polo säger sig VW ha skapat en elegant och dynamisk bil som ser ut att vara både lägre och bredare. Allt handlar dock om proportionerna. Polo med tre dörrar skiljer sig inte en tum från Polo med fem dörrar. De är precis lika höga, lika breda och lika långa. Inte ens innerutrymmena påverkas. Polo kan fortfarande svälja från 280 till 952 liter i bagageutrymmet.

Den Pamplona-byggda bilen börjar säljas senare under hösten och blir då tillgänglig med tre dieselmotorer och lika många bensinmotorer. Bensinmotorerna ger 60, 70, och 85 hästkrafter. VW lovar dessutom att en direktinsprutad och turboladdad TSI-motor på 105 hästkrafter ska ansluta inom kort. Den ska kunna fås med den sjustegade DSG-lådan som även kan prickas för i utrustningslistan vid köp av 85-hästarsbensinaren och 90-hästarsdieseln. På dieselsidan är det 75, 90 eller 105 hästkrafter som gäller. 

Mest intressant blir Polo med BlueMotion-emblem på bakstammen. Kraften levereras då av en 1,2-litersdiesel på 75 hästkrafter som bjuder på en blandad förbrukning på 0,33 liter per mil och ett koldioxidutsläpp på låga 87 gram per kilometer. I detta utförande är Polo bäst i världen av dieselbilar med plats för fem, sett till förbrukning och utsläpp, enligt Volkswagen själva.

TV-TV

Läs mer