100405-vw-polo-wcoty

Volkswagen Polo utsedd till World Car of the Year 2010

Förra året vann Volkswagen Golf, året dessförinnan tog Mazda 2 hem titeln. Nu har 59 juryledamöter sagt sitt igen och på bilsalongen i New York visades 2010 års vinnare av titeln World Car of the Year.

Det blev Volkswagen Polo som tog hem titeln World Car of the Year 2010 (WCOTY). Den slog ut de två övriga finalisterna Mercedes E-klass och Toyota Prius. I ett första skede nominerades 30 bilar som sedan har bedömts och betygsatts av 50 juryledamöter från 25 länder från alla världens hörn. Den svenska motorpressen representerades av Aftonbladets Robert Collin.

För att nomineras till titeln måste bilarna finnas i produktion och säljas på minst två kontinenter. Minst 500 exemplar ska ha tillverkats under 2009. Volkswagen Polo utsågs till segrare för sin kombination av användbarhet och design. Så här löd juryns motivering:

 


Den hävdar sig i det mest konkurrenskraftiga marknadssegmentet och Polo MKV är en av VW:s stjärnor. Den kan skryta med bäst lastförmåga och vägegenskaper i sitt segment. Den här superminin kombinerar elegant utseende, tillförlitlighet och kvalitet vilket har inneburit att den alltid har varit en storsäljare. Draperad i eleganta kurvor är Polo en av de stiligaste småbilar VW någonsin har byggt. Med fem stjärnor i Euro NCAP är den också säker. Bakom ratten visar Polo sitt mogna sätt och bjuder på utmärkt körställning med goda justermöjligheter och i likhet med senaste Golfen är alla kontroller väl utförda och exakta. Polo är helt enkelt en lysande supermini.

  WCOTY-juryn belönade även Chevrolet Camaro med titeln World Car Design of the Year och Volkswagens hela Bluemotion-linje utsågs till World Green Car of the Year.  Audi R8 V10 utsågs till World Performance Car of the Year och slog ut de övriga finalisterna Ferrari California och Porsche 911 GT3.

Läs mer