Volkswagen Scirocco – direktrapport från provkörningen
Tvådörrars sportcoupé är inne igen så det är därför fullt logiskt att presentera tredje generationen VW Scirocco. Och vilken comeback den gör!
Kort rapport direkt från Portugal och provkörningen av nya Volkswagen Scirocco med vår hjälte PeO Kjellström bakom ratten.
Nya Scirocco är baserad på sjätte generationen Golf som i sin tur inte är presenterad ännu men det bådar gott även för den modellen.
Det här chassit är nämligen i toppform.
Jämfört med nuvarande Golf är Scirocco något längre, mycket lägre men framför allt bredare. Fem centimeter fetare kaross har givit utrymme för drygt tre centimeter bredare spårvidd både bak och fram. Det märks. Scirocco ligger platt på vägen och det känns inte minsta tendens till karossrull.
Då kör vi ända standardchassit. Som extra utrustning går det att få ett ”aktivt” chassi, Dynamic Chassis Control (DCC). Det går att ställa in efter ditt körhumör och ändrar stötdämparkaraktär och styrrespons allt eftersom du rattar, gasar och bromsar. Systemet är standard på nyligen presenterade Passat CC och allt sköts på elektronisk väg.
På motorsidan kommer Scirocco, till att börja med, i två olika versioner till Sverige.
Vi körde den motorstarkaste 2,0 TSI som levererar 200 hästkrafter. Det gör Scirocco kapabel att accelerera från 0-100 på 7,2 sekunder och nå en toppfart på 235 km/h.
Som standard kommer motorn i kombination med en sexväxlad manuell låda men för ett beräknat påslag på 14 600 kronor får du sexväxlad DSG (Direct Shift Gear). Det är alltså Volkswagens uppskattade dubbelkopplingslåda som vid växling redan har greppat tag om nästa drev och skickar in en ny växel med förbluffande hastighet.
Hur kul som helst att köra och inte minst uppskattar föraren den läckra ljudkulissen när motorn per automatik ger mellangas för att hålla varvtalet på rätt nivå.
Det låter ”racigt” så det förslår.
Kolla för övrigt in motorkaraktären. Fullt vridmoment, 280 Nm, mellan 1 700 och 5 000 r/min!
Den andra motorn som anländer Sverige i oktober är 1,4 TSI med 160 hästkrafter. 8,8 sekunder till 100 km/h, toppfart 218 km/h och det är gott nog att tillfredställa de flesta.
Denna lilla guldklimp till motor kommer även den sammanväxt med sexväxlad manuell låda men kommer i ett något senare liv, runt årskiftet, att kunna paras med sjuväxlad DSG.
Det svagaste motoralternativet, 122 hästkrafter, lämnar VW Sverige åt andra marknader liksom 140 hästar starka TDI. När en 170 hästars TDI presenteras lär den dock importeras även till oss.
Scirocco är fyrsitsig och fram sitter man kungligt i de två skålade racesätena med kraftigt lårstöd. Dessa är standardutrustning.
Det gäller tyvärr också övriga delar av interiören som är direkt hämtad från överskottslagret, VW Eos, vilket i stort sett betyder Golf.
Det är trist – Scirocco kunde enligt mitt tyckte fått en helt unik interiör som extra krydda till den skarpa karossen.
Karossen, främst då fronten, är det första beviset på hur Volkswagens nya designspråk kommer att se ut. Borta är den Audi-inspirerade jättegrillen. Nu handlar det om två smala ribbor, VW-emblem på motorhuven men framförallt svarta strålkastarinsater med kromade lamphållare. Så läckert att man blir lyrisk.
VW framhåller gärna det stora bagageutrymmet och det är okej för biltypen men du får inte in en golfbag utan att fälla baksätesryggen och lucköppningen är inte mycket att skryta om. 292 respektive 755 liter last ryms beroende på hur du gjort med baksätesryggen.
Bakstammen är hög för att säkerställa karossens vridstyvhet, det gör luckan liten och lasthöjden den högsta vi sett på mycket länge.
Vare sig lasthöjden eller interiören får mig att tappa det goda humör som infinner sig bakom ratten på nya Scirocco.
Ökenvinden har blåst åt rätt håll för Scirocco och det är inte sandkorn i ögonen som gör att de tåras när jag tvingas lämna tillbaka min provbil.
När bilen dyker upp i Sverige i oktober börjar priserna på 224 500 kronor, då för 1,4 TSI med 160 hästkrafter.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se