Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagen Scirocco får egen utställning

Coupén Sciroccos dagar må vara till ända men Volkswagen har öppnat en utställning som lyfter fram modellen – alla generationer i kända och okända utföranden. 

Volkswagen Scirocco är en modell som levt i skymundan de senaste åren men när den lanserades 1974 var den het, pionjär som den var tillsammans med Passat, Golf och Polo med sina frontmonterade vattenkylda motorer. Det var ett nytt grepp från Volkswagen som förlitat sig på ”Bubblans” konstruktion allt för länge .

Handskarna på. Vår Björn Sundfeldt och Volkswagen Scirocco plockar mygg 1974.Handskarna på. Vår Björn Sundfeldt och Volkswagen Scirocco plockar mygg 1974.Handskarna på. Vår Björn Sundfeldt och Volkswagen Scirocco plockar mygg 1974.
Handskarna på. Vår Björn Sundfeldt och Volkswagen Scirocco plockar mygg 1974.

Scirocco lanserades som märkets första roliga bil för unga köpare och blev en succé med en halv miljon sålda exemplar fram till 1981 då generation två av modellen kom.

Läs mer: Historien om Volkswagen Corrado

På Volkswagens museum i Wolfsburg har man nu öppnat en utställning tillägnad modellen. Ett 20-tal bilar ägda av såväl tillverkaren själv som av privatpersoner står utställda, även udda vagnar som bara byggts i få eller ett enda exemplar. Vad sägs om bilar vid namn Golf 928 och Nordstadt Sciwago, som du ser på bilden överst? Eller exemplar med mittmotor i kombination med fyrhjulsdrift (nedan)?

Foto: Volkswagen AG

Utställningen omfattar även modellen Corrado som tillverkades mellan 1988 och 1995 samt Scirocco av senaste snitt, nummer tre, som kom 2008 och vars produktion lades ned 2017.Planera semestern redan nu, utställningen håller öppet till den 18 augusti. Museet ligger på Dieselstraße (!) 23. Inträdet för vuxna är sex euro.Nedan amerikanska och engelska reklamsnuttar för Scirocco I och II för att få dig extra sugen.

https://youtu.be/9w7BeJvV54Ahttps://youtu.be/0jL29m3lW-k