Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen: Seat ska utmana Alfa Romeo

Alfa Romeo är angripna från alla håll just nu. Nyligen meddelade Hyundai att de siktar på att rita sexigare bilar än det italienska märket. Nu säger Volkswagens vd Herbert Diess att Seat ska bli deras svar på Alfa Romeo.

Det är i en intervju med Automotive News som Herbert Diess säger att Seat numera, tack vare en uppdaterad produktmix (vi gissar att han syftar på suvarna Ateca och Arona samt prestandamärket Cupra), har siktet inställt på att utmana det italienska märket. Diess beskriver dagens Seat som ”ungt, sportigt, åtråvärt och emotionellt”, och säger att han tror att märket kan tilltala de unga som inte kommer ihåg Alfa Romeos glansdagar.

– Idag har Seat en mycket bättre produktmix än för några år sedan, och den yngsta publiken av märkena inom vår koncern. Jag tror det här märket har ännu mer potential, säger Diess till Automotive News.

Volkswagen vd:n säger även att han tror att Seat är ett mer välkänt varumärke bland unga än Alfa Romeo. Diess skräder inte orden.

– För människor i vår ålder är det (Alfa Romeo reds. anm) ett fantastiskt varumärke, men så länge jag kan minnas så har Alfa Romeo alltid varit på nedåtgående. Fråga en 25-35-åring om Alfa och de är borta, de har ingen aning om vad Alfa är.

LÄS MER: Hyundai ska bli sexigare än Alfa Romeo

Att låta Seat utmana Alfa är en nygammal strategi för Volkswagen. Även VW:s tidigare vd Ferdinand Piëch hade som mål att matcha det spanska märket mot Alfa Romeo. Piëch försökte för övrigt köpa Alfa Romeo år 2010 men fick då nobben av Fiats dåvarande vd Sergio Marchionne. Marchionne gick till och med så långt så att han meddelade att Piech aldrig skulle få köpa Alfa Romeo så länge han själv var vd för Fiat Chrysler. ”Det är hands off”, sa Marchionne bland annat.

Herbert DiessHerbert DiessHerbert Diess
Herbert Diess

Att presentera Seat som sitt unga sportiga varumärke är ett sätt för Volkswagen-koncernen att försöka undvika konkurrens mellan sina egna varumärken, säger Diess till Automotive News Målet är Volkswagen ska uppfattas som volymmärket, medan Skoda ska upplevas det tyska märkets lite billigare alternativ. Man vill helt enkelt inte att de tre märkena ska tävla om samma kunder.

Seat är för tillfället aktuella med sin tredje suv, den Skoda Kodiaq-baserade Tarraco, som ska ha premiär den 18 september. Dessutom ryktas det om att en Cupra Arona, alltså en prestandaversion av Seats minsta suv, ska dyka upp år 2020.