Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagens dieselmotor EA288Volkswagens dieselmotor EA288Volkswagens dieselmotor EA288
Volkswagens dieselmotor EA288

Volkswagen söker efter mer fusk – fler bilar kan vara drabbade

Än kan du inte pusta ut om du som Volkswagen-ägare fått informationen att du och din bil inte är drabbad. Volkswagen meddelar nämligen att de nu undersöker andra motorer efter fusk, motorer som är nyare än den hittills berörda EA189-motorn.

Hittills har Volkswagen erkänt att de fuskat med utsläppen i uppemot elva miljoner bilar världen över, varav 230 000 i Sverige. Bilarna som omnämnts har alla den så kallade EA189-motorn och återfinns i, förutom Volkswagens bilar, också i bilar från Audi, Skoda och Seat.

ALLT OM: Dieselgate

Men Volkswagen verkar inte ha full koll på vad företaget har gjort och inte gjort de senaste åren. Nu uppger man nämligen att även EA288-motorn, som tidigare uppgetts inte vara drabbad, granskas efter fusk. EA288-motorn, som kom 2012, är betydligt nyare än EA189-motorn. De EA288-motorer man undersöker är de som är klassificerade enligt Euro 5-avgasnormen. Ännu nyare EA288-motorer som är Euro 6-klassade har ingen manipulerad mjukvara. Det har både Volkswagen och tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, bekräftat.

LÄS OCKSÅ: Alla hittills drabbade bilmodeller

Om det skulle visa sig att även EA288-motorn är drabbad av Volkswagens systematiska fusk för att sänka kväveoxidutsläppen till orimligt låga nivåer lär antalet drabbade bilar världen över öka explosionsartat. Då räcker det på långa vägar inte med elva miljoner bilar.

Uppdatering: Inga EA288-motorer berörs av fusket

I kväll har Volkswagen gått ut med ett pressmeddelande som säger att inga EA288-motorer har den manipulerade mjukvaran, oavsett om motorn är av Euro 5- eller Euro 6-typ. Nya bilar som säljs med denna motor, antingen som Euro 5 eller Euro 6, bryter inte på något vis mot EU:s lagar om utsläpp.