Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen stoppar all försäljning av nya bilar innehållandes fuskmotor

I ett brev till sina återförsäljare runt om i Europa har Volkswagen meddelat att man stoppar all försäljning av nya bilar som innehåller den skandalomsusade programvara som lurar sig till lägre utsläppssiffror än vad som är möjligt.

Flera europeiska länder var tidiga med att stoppa försäljningen av Volkswagen-modeller som var drabbade av den fuskmjukvara som manipulerade siffrorna för utsläpp av kväveoxider (NOx). Bland annat Italien och Schweiz införde försäljningsstopp.

Nu, en månad efter att skandalen uppdagades, har Volkswagen centralt kommit fram till motsvarande beslut. Till sina återförsäljare inom EU har de skickat brev med uppmaningen om ett försäljningsstopp av alla nya bilar som är behäftade med den manipulerade mjukvaran, det vill säga bilar med EA189-motorn.

MISSA INGET: Alla turer i VW-skandalen

Enligt en talesperson som har varit i kontakt med Frankfurter Allgemeine Zeitung berör stoppet endast bilar som redan finns hos återförsäljarna och att det rör sig om ett väldigt litet antal bilar (i relation till de uppemot elva miljoner bilar som ska återkallas).

I enstaka fall kan det handla om bilar som kunder redan har beställt men som nu stoppas innan leverans har hunnit genomföras. I Sverige är det sannolikt endast Caddy som berörs av stoppet.

Nya bilar med Euro 6-dieselmotorer berörs inte av försäljningsstoppet.