Volkswagen T-Roc officiell – fakta och bilder
Nu presenterar Volkswagen nya suv-modellen T-Roc, en kompakt sak fullproppad med det senaste i teknikväg och bensin- samt dieselmotorer på mellan 115 och 190 hästkrafter.
Audi Q2 har fått ett nytt syskon inom koncernen i Volkswagen T-Roc, en modell som visades upp som koncept redan för tre och ett halvt år sedan på bilsalongen i Genève våren 2014. Det har alltså tagit ganska lång tid innan Wolfsburg-folket gjorde slag i saken, men så har de ju haft mycket att göra i form av andra nya modeller och – inte minst – ett dieselgate att hantera.
T-Roc i produktionskostym påminner mycket om konceptbilen, många detaljer är desamma men vissa är nedtonade och andra är helt bortplockade. De karaktärfyllda stora och runda glasen framför dimljusen har försvunnit och ersätts av små luftinsläppsliknande plastgaller som omgärdas av DRL-ljus som även de är fulla av karaktär. Dimljusen har monterats en bit längre ned, en högst traditionell placering.
Grillen har bibehållit konceptbilens form men innanmätet är annorlunda och strålkastarna (LED-strålkastare är tillval) är inte riktigt lika integrerade.
Bakänden har tonats ned en hel del och bakljusen är inte längre ”konceptiga” utan påminner om de som finns på Tiguan bortsett från den del som sträcker sig ut över bakskärmarna.
Mycket på utsidan är sig alltså likt det vi såg på konceptbilen, men två distinkta detaljer är puts väck. Dels dörrlayouten med endast två sidodörrar och dels den läckra targalösningen där taket på konceptbilen kunde monteras av och de bakre takstolparna tillsammans med takets bakre del bildade en sorts targabåge.
Volkswagen T-Roc är, som nämnt i ingressen, en kompakt och MQB-plattformsbaserad suv då den är 423,4 centimeter lång. Det betyder att den är 25,2 centimeter kortare än storebror Tiguan, men det betyder också att den är 4,3 centimeter längre än Audis motsvarighet Q2. På bredden mäter T-Rock, utan ytterbackspeglarna, 181,9 centimeter och på höjden 157,3 centimeter. Axelavståndet är 260,3 centimeter, men andra ord nästan identiskt med det hos Q2:an (260,1 centimeter).
Bilen rymmer förare och fyra passagerare. Med uppfälld baksätesrygg ryms 445 liter bagage vilket är 40 liter mer än i Audi Q2. Är baksätet fritt från passagerare kan det fällas enligt 60/40-principen och då ryms 1 290 liter, det är 240 liter mer än i Q2.
Interiören påminner en hel del om hur det såg ut i konceptbilen men även här har Volkswagen förändrat en del för att inte göra insidan allt för utsvävad. Dessutom har Volkswagen fått anpassa T-Roc till deras senaste interiördesignfilosofi, det har ju hänt en hel del sedan konceptbilen visades för tre och ett halvt år sedan.
Infotainmentdisplayen på åtta tum ser ut som på de andra senaste Volkswagen-modellerna, det vill säga en stor plan glasyta med integrerade touchknappar och två tillhörande vred för bland annat volymkontroll. Nedanför displayen hittar vi Volkswagens klassiska tre vred med tillhörande knappar som används för att manövrera luftkonditioneringen.
Som tillval finns Active Info Display av en helt ny generation, det vill säga den skärmyta som upptar hela mätarhusets insida. 11,7 tum stor med högupplöst grafik som kan anpassas efter behov och behag. Active Info Display har fått fler funktioner än tidigare version och samspelet mellan denna och infotainmentskärmen ska ha vässats. Active Info Display är dock inte standard utan finns tillgänglig via tillvalslistan.
Till den svenska marknaden kommer T-Roc med fem olika motoralternativ i totalt sex olika utföranden. Samtliga versionen förutom den svagaste bensinmotorn är standardutrustade med 4Motion-fyrhjulsdrift som är permanent men där kraften på elektronisk väg fördelas mellan de båda hjulaxlarna. I normalfallet, vid låg belastning, sker dock den största drivningen över framhjulen. De fyrhjulsdrivna modellversionerna har också körprofilsväljaren 4Motion Active Control som standard.
De båda svagaste motorerna på både bensin- och dieselsidan kommer med sexväxlad manuell låda medan övriga har sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda (svagaste dieseln finns med båda alternativen). Som vanligt har 150-hästarsbensinaren bränslebesparande cylinderavstängning vilket betyder att två av fyra cylindrar stängs av vid låg belastning.
Så här ser motoralternativen ut för svensk del, dock är uppställningen preliminär:
Bensindrivna modeller
• 1,0 TSI med 115 hk och 200 Nm. 6-växlad manuell låda och framhjulsdrift.
• 1,5 TSI med 150 hk och 250 Nm. 7-växlad DSG-dubbelkopplingslåda och 4Motion-fyrhjulsdrift.
• 2,0 TSI med 190 hk och 320 Nm. 7-växlad DSG-dubbelkopplingslåda och 4Motion-fyrhjulsdrift.
Dieseldrivna modeller
• 2,0 TDI med 150 hk och 340 Nm. 6-växlad manuell låda och 4Motion-fyrhjulsdrift.
• 2,0 TDI med 150 hk och 340 Nm. 7-växlad DSG-dubbelkopplingslåda och 4Motion-fyrhjulsdrift.
• 2,0 TDI med 190 hk och 400 Nm. 7-växlad DSG-dubbelkopplingslåda och 4Motion-fyrhjulsdrift.
Till Sverige kommer T-Roc i två utföranden, grundversion och GT. Oavsett vilken version man väljer ingår vissa förarassistanssystem som standard, exempelvis multikollisionsbroms, Front Assist med autobromssystemet City Emergency Brake, fotgängardetekteringssystemet Pedestrian Monitoring och filhållningsassistenten Land Assist och trötthetsvarnare.
Adaptiv farthållare, bakkamera, trafikstockningsassistent och mycket mer finns som tillval.
Enligt preliminära uppgifter kommer T-Roc till Sverige i början av 2018 medan försäljningen startar redan i september i år. Några svenska priser är ännu inte offentliggjorda men i Tyskland klassas modellen som en bil i prisklassen 20 000 euro.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se