Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

Volkswagen T-ROC – smygtitt på nästa suv

När ska Volkswagen komma till skott? Det är frågan vi ställer oss nu när tyskarna visar ytterligare ett litet suvkoncept i Genève. Nya T-ROC pekar ut riktningen för Volkswagens nästa suvmodell.

Första gången vi hörde talas om Taigun – en kommande småsuv från Volkswagen – var redan 2012 då en konceptbil visades i Brasilien. I februari var det dags igen. Då visades ett uppdaterat Taigun-koncept i Indien. På årets Genèvesalong visar Volkswagen ytterligare ett suvkoncept, den här gången döpt till T-ROC.

Namnet kan härledas till engelskans ord för sten, rock, och Volkswagens suvar som alla heter något på T. Volkswagen säger inte att T-ROC är en förhandstitt på lilla suven Taigun som väntas komma 2015 eller 2016 men det är lätt att dra den slutsatsen. De nöjer sig med att säga att T-ROC ger en hint om hur framtidens suvmodeller kommer att se ut och att den byggs på MQB-plattformen

Då syftar de förmodligen främst på strålkastarna och bakljusen. Den märkliga taklösningen med två löstagbara paneler lär inte leva vidare på produktionsbilen, men den drar blickar åt sig i Genève. Insidan är väldigt blå och väldigt digital. Instrumentklustret framför föraren är helt digitalt, liksom kontrollerna för klimatanläggningen. Infotainmentskärmen är ingen fast monterad skärm utan en portabel läsplatta.

T-ROC är försedd med en 184-hästars tvålitersdiesel med 380 newtonmeter i vridmoment. En sjustegad DSG-låda skickar kraften till alla fyra hjul via en Haldex 5-koppling.