Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090820-vw-t5-facelift
090820-vw-t5-facelift
090820-vw-t5-facelift
090820-vw-t5-facelift

Volkswagen T5 med nytt ansikte

En av bilvärldens riktiga långkörare har fått nytt ansikte. Inför modellår 2010 får Volkswagens T5-familj ett lätt ansiktslyft men framförallt fyra nya, snåla dieselmotorer och DSG-låda.

 Volkswagens stora folkfraktare som finns i versionerna Transporter, Multivan, Caravelle och California (alla går även under samlingsbeteckningen T5), kommer nu i en ny version. Ny och ny, halvny är en mer passande benämning eftersom det fortfarande rör sig om T5-generationen. VW vill ändå hävda att det är fråga om en ny bil och till viss del har de rätt, det finns nyheter både på och under skalet.

Den mest uppenbara förändringen har skett i fronten där T5 har begåvats med samma designspråk som resten av VW:s nyare modeller. Vi känner igen den arga blicken från Polo, Golf och Scirocco och den gör mycket till för att ge T5 ett mer personbilslikt utseende. Även baktill har vissa förändringar gjorts i enlighet med det nya designspråket. Men det är alltjämt det som döljer sig bakom de ilskna strålkastarna och de svarta ribborna i grillen som väcker intresset.

T5 har fått en ny 2,0 TDI-motor som erbjuds i inte mindre än fyra olika versioner. Den svagaste ger 84 hästkrafter och den starkaste hela 180 hästar. Däremellan finns även 102- och 140-hästarsversioner av samma motor. De nya dieselalternativen uppges vara cirka 10 procentsnålare än sina föregångare och VW är framförallt stolta över den starkaste versionen som sägs vara cirka två deciliter snålare per mil än sin föregångare. Detta tack vare en ny tvåstegs biturbo. I manuellt växlat och framhjulsdrivet utförande anges en förbrukning på 0,72 l/mil för den svagaste motorn och 0,75 l/mil för den starkaste. 

Alla dieselmotorerna bjuder på ordentligt med kraft. Den svagaste 84-hästarsversionen ger 220 Nm vid 1 250 r/min medan den stora 180-hästarsmotorn ger hela 400 Nm redan vid 1 500 r/min. VW:s kritikerrosade DSG-låda i sju steg kommer att finnas tillgänglig efter ansiktslyftet, även till de fyrhjulsdrivna versionerna som använder sig av fjärde generationens Haldex-system. Dessutom tillkommer ett nytt ESP-system med hill-start-funktion.

Även invändigt har T5-modellerna fått sig en översyn med nya material, ny instrumentbelysning och nya multimediaalternativ som följd. Listan över extrautrustning har blivit längre och omfattar numera navigationssystem med pekskärm, USB-anslutning, backkamera, varningssystem för döda-vinkeln, helautomatisk luftkonditionering och däcktrycksövervakning.

Test- & provkörningar