Volkswagen T6 officiell – bilder och fakta

65 år efter att Volkswagen lanserade Typ 2 visar de upp den nya uppdaterade sjätte generationen.

Under de senaste 65 åren har Volkswagen sålt över tolv miljoner ”folkabussar”, varav senaste den nu utgående generationen T5 som hängt med sedan 2003 står för två miljoner.

Nu är det dags för sjätte generationen att göra entré och egentligen är det mer ett ansiktslyft än en ny bil.

T6 har i stort sett samma kantiga former som föregångaren om än utseendet uppdaterats något med bland annat nya strålkastare, som nu erbjuds med LED-teknik, samt nydesignade bakljus och en inbyggd spoiler i bakluckan.

I kupén har det dock skett större förändringar där instrumentpanelen är ny, materialvalen mer exklusiva och infotainmentsystemet nytt med en större skärm som mäter 6,3 tum.

Drivkraft levereras av en ny generation 2,0-liters dieselmotorer som levererar 84, 102, 150 eller 204 hästkrafter. Även två bensinmotorer på 2,0-liter erbjuds, då med 150 respektive 204 hästkrafter.

På tekniksidan erbjuds utrustning som adaptiv farthållare, autobroms samt helljusassistans.

Vid lansering kommer även en specialversion kallad ”Generation SIX” erbjudas. En version baserad på Multivan Comfortline som har LED-strålkastare, tonade rutor och extra kromdetaljer. Det går även att beställa denna version med tvåtons-lack och retroinspirerade 18-tumsfälgar. Interiören kläs i alcantara och läder.

När Volkswagen T6 kommer till Sverige eller vad den kommer att kosta är ännu inte fastställt. Det europeiska startpriset ligger på 23 035 euro, motsvarande cirka 215 000 kronor.

Teknikens Världs Hans Hedberg är på plats vid lanseringen och fullständig rapport kan du läsa i kommande nummer av Teknikens Värld.