Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Taigun
Volkswagen Taigun
Volkswagen Taigun
Volkswagen Taigun

Volkswagen Taigun – 985 kilo småsuv

Gillar du inte namnet Tiguan? Då kanske Taigun passar dig bättre? Det är i alla fall namnet på Volkswagens kompakta konceptsuv som just nu visas i Brasilien, med trecylindrig enlitersmotor och vikt under ett ton.

Om du tar bokstäverna A, I, G, N, T och U i dina slutna händer, skakar om lite och kastar ut bokstäverna på bordet framför dig så finns chansen att du får ordet Tiguan vilket också är namnet på Volkswagens lillebrorssuv. Men du kan också lika gärna få ordet Taigun, det vill säga namnet på den konceptsuv i mindre format som Volkswagen just nu visar upp på bilsalongen i Sao Paulo, Brasilien.

 Volkswagen Taigun är verkligen kompakt. Med 3,87 meter på längden är den drygt en decimeter kortare än Volkswagen Polo. På bredden är den 1,73 meter och på höjden 1,57 meter. Avståndet mellan hjulaxlarna är 2,47 meter, samma som på Polo. Med andra ord är överhängen på detta suvkoncept betydligt kortare än på Volkswagens populära småbil.

 På en viktig punkt skiljer sig Taigun från Polo, nämligen vikten. Medan Polo väger över ett ton hamnar vågen på låga 985 kilo när Taigun rullas upp på den. Men så är det också en konceptbil vi har att göra med. Man kan dock hoppas att den låga vikten bibehålles den dag Taigun blir verklighet för oss vanliga konsumenter.

 Under huven sitter ingen elmotor, heller ingen hybridhistoria av något slag. Inte ens en dieselmotor kan vi finna där, trots Volkswagens breda palett av dieselmaskiner. I stället hittar vi en ren och skär bensinmotor. En variant på den 1,0-litersmotor som vi redan finner i Up, med andra ord den med tre cylindrar. Med direktinsprutning och turboladdning har man fått upp effekten till 110 hästkrafter och vridet till 175 newtonmeter. Det kan jämföras med värstingen i Up som levererar 75 hästkrafter och 95 newtonmeter.

 Tack vare sin låga vikt rör bilen på sig ganska bra. 0-100 km/h på 9,2 sekunder skäms inte för sig, inte heller förbrukningen som Volkswagen uppger ligga på 0,45 liter per mil vid blandad körning. Det är alltså lägre än i Up. Någon fyrhjulsdrift lär det inte vara på tal om, åtminstone inte med den förbrukningssiffran.

 Sexväxlad manuell låda har konceptbilen begåvats med.

 Utseendemässigt känner vi igen oss bland annat från storebröderna Tiguan och Touareg. Massiv grill med horisontella kromribbor som pryds av ett stort VW-emblem, markerade skärmar och en rumpa där de horisontella linjerna går igen. På taket sitter mattlackerade rails som håller tag i en båge med låga LED-extraljus.

 Interiört är det rent och stramt som ger lite Up-känsla. Inte alls så utflippat som det brukar vara på konceptbilar, utan det känns både sansat och produktionsmässigt till stora delar. Här hittar man en tryckkänslig skärm där man kan göra allehanda saker, bland annat koppla in sin smarta telefon.

 I skuffen längst bak ryms 280 liter bagage, det vill säga exakt lika mycket som i Polo (ej GTI). Fäller man baksätet ökar lastvolymen till 987 liter.

 Volkswagen nämner ingenting om eventuellt produktion, men med tanke på alla rykten och uppgifter om att Volkswagen ska bygga något mindre i suvformat så tror vi absolut att detta är en försmak av vad som komma skall. Den blir i så fall en direkt konkurrent, om än lite billigare, till koncernsyskonet Audi Q2 som visades upp för en knapp månad i form av Audi crosslane concept.

 Fotnot: Att kasta om bokstäver i ett namn eller ord så som beskrivs i första stycket ovan, det kallas för anagram.