Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen TaigunVolkswagen TaigunVolkswagen Taigun
Volkswagen Taigun Foto: Ingo Barenschee

Volkswagen Taigun – minisuven här om tre år

Volkswagen-ägda Bentley planerar att bygga världens största och dyraste suv, Volkswagen själva däremot planerar att bygga sin minsta och billigaste suv hittills. Taigun har fått grönt ljus.

Att Volkswagen hade långsiktiga planer på serietillverkning när de visade upp konceptbilen Taigun i fjol räknade de flesta med men först nu kommer uppgifter om att det faktiskt är så. En anonym VW-källa som Autoweek har talat med avslöjar det mesta om den kommande minisuven.

 Konceptbilens totallängd på endast 387 centimeter ser ut att bestå och Taigun blir då en av de allra minsta suvarna på marknaden. Tanken är att Taigun ska bli ett mindre syskon till Tiguan, men också att det ska få plats ett extra syskon mellan dem. Taigun ska alltså inte konkurrera med bilar som Nissan Juke, Mini Countryman och Fiat 500L Trekking, det blir en uppgift för en lite större suvmodell.

 När Taigun lanseras, vilket enligt Autoweeks källa ska ske någon gång under 2016, ska den i stället ge sig i kast med bland andra Fiat Panda Trekking och Suzuki Jimny. Konceptbilen Taigun drivs av samma 109-hästars 1,0-litersmotor som kommer inom kort i Up! GT och att även produktionsversionen av Taigun kommer att drivas av denna trecylindriga motor är ingen vild gissning, inte heller att motorprogrammet kompletteras med fyrcylindriga diesel- och bensinalternativ.

 Enligt Autoweeks källa planerar Volkswagen att tillverka Taigun dels i Brasilien, dels i Indien och man undersöker även möjligheterna att starta produktion i Ryssland. Taigun kommer att byggas på PQ12-plattformen som även finns under Up/Mii/Citigo men väntas få något längre axelavstånd för att skilja den från CrossUp.