Volkswagen Taigun 2014
Volkswagen Taigun 2014 Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

Volkswagen Taigun visas igen – nu ännu tuffare

Brasilien 2012: Volkswagen visar upp kommande minisuven Taigun. Indien 2014: Volkswagen visar upp kommande minisuven Taigun – igen. Men i häftigare förpackning.

Det var på bilsalongen i brasilianska Sao Paulo i oktober 2012 som Volkswagen visade upp Taigun för första gången. Taigun, som till namnet är ett anagram till Tiguan, är Volkswagens kommande minisuv som i somras fick grönt ljus för produktion. 3,87 meter kort och 985 kilo lätt var konceptbilen förrförra året, den färdiga versionen lär inte vara riktigt lika lätt men ska stå färdig om knappt tre år.

Nu visar Volkswagen upp Taigun igen, denna gång på bilsalongen i indiska New Dehli. Men årets version är inte identisk med den från 2012. Fronten och sidorna är desamma, men bilens bakparti har tuffats till betydligt enligt önskemål från presumtiva kunder. Tyskarna har nämligen monterat reservhjulet på bakluckan, så som det ska vara på en terrängduglig bil. Och Taigun sägs vara just terrängduglig med bland annat mycket goda frigångsvinklar fram och bak (28 respektive 35,5 grader).

 Placeringen ger Taigun ett tuffare och robustare utseende, samtidigt som vissa andra förändringar har behövt genomföras. Registreringsskylten har flyttat ned till hastplåten som sträcker sig upp på stötfångaren, därmed skiljer sig denna från förra den som fanns på konceptversionen. Dessutom ser det ut som att Volkswagen har pumpat upp hjulen en tum eller två. Det kan vara en synvilla. 17 tum mäter de hur som helst.

 Reservhjulets är placerat på bakluckan som är sidohängd medan glaspartiet är öppningsbart för sig. Dock ser det onekligen ut som att bakhjulet är i vägen.

 Bagageutrymmet rymmer 280 liter, men med baksätet fällt ryms 996 liter – av någon anledning nio liter mer än vad Taigun rymde 2012.

Under huven sitter en uppumpad version av trepipen som finns i Up. Denna bensinare på en liter lämnar nu ifrån sig 110 hästkrafter och 175 newtonmeter. 0,47 liter per mil uppges Taigun förbruka. 100 km/h från stillastående nås på 9,2 sekunder. Toppfarten är 186 km/h.

Här kan du läsa allt om Volkswagn Taigun. Med hjälp av de två bildgallerierna nedan kan du jämföra Taigun årgång 2012 med 2014.