Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen testar 300-hästars Polo R – som kanske inte blir av

En R-version av Volkswagen Polo skulle förmodligen av många anses vara mumma. Men än finns inget beslut taget om att sätta en sådan modellversion i produktion.

Volkswagen Polo och bokstaven R, det är inte första gången den kombinationen omtalas. För några år sedan plockade företaget fram en fyrhjulsdriven R-prototyp baserad på förra Polo-generationen, men mer än så blev det inte.

Nu har en ny Polo nyss gjort entré – vi var nyligen iväg och provkörde den – och det är kanske läge för en R-version baserad på den. Men det är fortfarande tveksamt.

För brittiska Autocar avslöjar Ralf Kölling, som är ansvarig för Volkswagens mindre modeller, att de testar en ”Polo R” med Golf R:s 300-hästarsmotor (gamla R-motorn alltså, sedan början av 2017 har den 310 hästkrafter). Enligt honom passar nya Polon utmärkt för maskinen och den extra kylning som krävs, det finns nämligen gott om plats för alla extradetaljer.

Det som gör Volkswagen osäkra är den extra vikt som modifieringarna kräver, samt den högre prislapp som R-tillägget kommer att innebära. Då anses Polo R (nästan) hamna i Golfs territorium. Spekulanter skulle plötsligt kunna få för sig att välja Polo R i stället för Golf GTI och kanske till och med Golf R.

En annan anledning till velandet är Volkswagens uttåg ur rallyvärldsmästerskapet WRC. Polo har de senaste åren dominerat WRC, men då modellen inte kommer att synas på samma sätt (i bland annat teverutan) finns inte den där klara kopplingen till en R-modell längre.

Däremot så kan T-Roc, Volkswagens nya småsuv som vi var iväg och körde den gångna helgen, vara aktuell i R-utförande. Den kanske kan vara något i och med den rådande suv-trenden.

Bilden ovan visar nya Volkswagen Polo GTI.