Volkswagen Tiguan Allspace med plats för sju officiell

Två nya suvar har Volkswagen presenterat under bilsalongen i Detroit. Båda för den nordamerikanska marknaden, men nya Volkswagen Tiguan Allspace kommer till Europa i vår.

Volkswagen-koncernen fortsätter sin suv-offensiv. Förra året kom en ny generation av Volkswagen Volkswagen Tiguan samt Seats första suv Ateca samt Skodas bjässe i segmentet Kodiaq. Nu under Detroitsalongen presenterar man ytterligare två: Atlas och Tiguan Allspace.

Bilder och information angående Volkswagen Atlas har vi redan fått ta del av men fastän den har en imponerande längd på över fem meter och en maffig front så är den ointressant för suv-spekulanter i Europa. Modellen är nämligen öronmärkt för den nordamerikanska marknaden samt Kina under namnet Teramont.

Två suvar i en smäll från Volkswagen under Detroitsalongen. Atlas och Tiguan Allspace. Foto: Verwendung f¿r Pressezwecke honorarfrei

Den andra nyheten får oss dock att sätta oss till rätta. Det är en 21,5 centimeter förlängd Volkswagen Tiguan med plats för sju åkande och med tilläget Allspace i modellnamnet. Den har vi förvisso redan vetat om då Volkswagen tidigare presenterat en del data och skisser som i ärlighetens namn inte har sagt oss någonting. Nu får vi se riktiga bilder och får också mer fakta.

Axelavståndet har växt med elva centimeter till totalt 279,1 centimeter och för baksätespassagerarna i mittraden innebär det sex centimeter mer utrymme för knäna. Totalt mäter Tiguan Allspace in på 470,4 centimeter.

Bagageutrymmet har växt med 115 liter mot korta Tiguan och sväljer 730 till 1 770 liter. Med de extra måtten har även bilen fått en ny form som märks i fronten där den ska ha fått ärva drag från tidigare nämnda Atlas. Även baktill har linjerna ändrats, skillnaderna mot korta Tiguan kan du se här nedan där vi jämför den långa Tiguanen. Den korta, vanliga ingick i vårt stora suv-test i somras samt i vårt suv-test i Teknikens Värld nummer 26/2016.

Längre och med annat stuk på formerna fram- och baktill på nya långa Tiguan Allspace.

I USA kommer Tiguan bara att finnas i Allspace-utförande och säljas under namnet Tiguan, utan Allspace-tillägget, medan den europeiska debuten sker under vårens salong i Genève. Modellen kommer att finnas i samma utrustningsgrader som korta Tiguan och i såväl fram- som fyrhjulsdriven version. Motoralternativen blir tre bensinare (150, 180 och 220 hk) samt tre dieslar (150, 190 och 240 hk). Exakt vilka specifikationer som är aktuella för Sverige återstår att se.